уторак, 07. мај 2013.

Озлоглашени убица и његов брат


Озлоглашени убица и његов брат је документарни филм режиран од стране Луиђи Мариа Перота.Траје 92. минута и говори о урбаној герилској групи ''Црвене Бригаде'' (Brigate Rosse) кроз причу њена два отпадника, браће Патриција и Роберта Пећија.

Један од главних ''јунака'' документарца, Патрицио Пећи својевремено  је изјавио како је остварење Озлоглашени убица и његов брат заправо покајничка прича два бивша члана ''Црвених Бригада'' чија су открића послужила италијанској полицији да размонтира ову, како он то каже, терористичку организацију. Наравно, писац ових редова, као ни уредништво фанзин-блога се не слаже са констатацијом везану за тероризам, јер она долази од стране издајника револуције и полицијских цинкароша Роберта и Патриција о чему се можете информисати из приложених докумената: http://www.brigaterosse.org/brigaterosse/personaggi/RobertoPeci.htm


Ми марксисти-лењинисти немамо никакаву моралну дилему, нити било какав проблем да презентује документарац направљен од стране репресивне машинерије злочиначког италијанског система. Нека се чује и њихова страна приче. Као што немамо никакву моралну дилему ни око тога што је Патрициов брат Роберто киднапован, а касније убијен од стране чланова затворског фронта Brigate Rosse. И један и други су издали другове са којима су делили хлеб и оружје. Износили су најгнусније лажи и измишљотине везане за Brigate Rosse поредећи их са мафијом, да би Патрицио без икаквог срама током истраге и у судници отворено говорио о томе где се налазе скровишта Бригадира.У уводном делу филма могу се чути узвици ухапшених чланова ''Црвених Бригада'' где они прете Патрицију како ће му просути црева, док се након увода па све до самог краја баца акценат на оригиналне снимке Бригадиста приликом киднаповања Патрициовог брата Роберта и само изрицање смртне казне револуционарног суда гериле.Тиме су ваљда редитељи желели да изазову сажаљење и емоционални набој код шире публике, што је крајње неукусно у њиховој перфидној пропаганди. Зашто је неукусно и зашто је перфидно? Једноствано због тога што су  многи комунисти и њихове породице још горе испаштале и ред је био да се свом снагом узврати онима за које се ни у ком случају не би могло рећи да су невине жртве.

За крај бих још додао да је документарни филм резултат копродукције између Италије и Немачке, да је приказан на Римском Фестивалу 2008 као и на каналу РАИ 2, и да садржи титлове на енглеском језику.

Нема коментара:

Постави коментар