петак, 9. јануар 2015.

The Bayonets (Нови Сад, Србија)



Новосадски панк-рок састав ''The Bayonets'' почео је са радом лета 2004. године у постави: Миљан - вокал, Смук - гитара, Вук - бас, Јова - гитара, Гарић - бубњеви. Музика ''The Bayonets''-a је инспирисана пaнк-рок бендовима из разних периода и земаља: од енглеске панк школе из '77 и са почетка 80-их, па до актуелних бендова са америчке и европске стрит-панк сцене. Јак утицај на бенд има и локална панк сцена. The Bayonets свој панк звук често обогаћују примесама класичног рокенрола, што је најлакше приметити у гитарским солажама. Речи бенда су највећим делом на енглеском језику и говоре о темама из свакодневног живота, било да се ради о личним или о социјалним проблемима. The Bayonets се противе било каквој врсти дискриминације, тако да су у складу са својим ставовима подржали разне акције против фашизма на локалном и глобалном нивоу путем концерата и учешћем на компилацијама. The Bayonets су непосредно по настанку бенда посетили студио Команданта Адама у Сремској Каменици да би снимили песму "Our fight".


 Подстакнути позитивним критикама локалне публике, чланови бенда доста времена проводе на пробама правећи нове песме. То је резултирало поновни улазак у Адамов студио почетком 2005. године када је снимљен демо од 5 песама. Ти демо снимци су у облику промотивног цд-а дељени издавачима, организаторима концерата, уредницима фанзина и часописа и пријатељима бенда. Реакције су биле веома позитивне тако да су ускоро уследили први интервјуи за интернет портале и фанзине широм света, као и појављивања на интернационалним компилацијама (Канада, Мађарска, Литванија итд). Успостављени су и контакти са неколико независних издавачких кућа широм Европе које су биле заинтересоване да објаве први ''The Bayonets'' албум. Конкретнији договори су постигнути тек половином 2006. године када се на адресу бенда јављају момци из тек покренуте немачке издавачке куће "Siempre Contra" (www.siempre-contra.de) који су изразили жељу да им помогну, да коначно дође до званичног издања. The Bayonets су у фебруару 2007. ушли, сад већ традиционално, у студио Команданта Адама, одакле нису излазили 15-ак дана а као резултат су појавило 13 песама мелодичног, али енергичног панк-рока. Већ поменута етикета "Siempre Contra" је одговорно обавила свој део посла тако су се те песме убрзо појавиле на дебитантском албуму  "Our fight". У објављивању албума је учествовало још неколико издавачких кућа широм Европе (у Хрватској је цд набављив преко "Dirty Old Empire" -а), а бенд је нарочито поносан што је албум објављен и на винилу, и то као ЛП издање за немачку изавачку кућу "Conehead Records". Бajонети су до сада одсвирали близу 50 концерата. Од локалних наступа, као најупечатљивији издвајају онај на "Градилишту" када су имали част да учествују у промоцији књиге "Новосадска панк верзија" аутора Саве Савића и Игора Тодоровића. Држали су концерте и у осталим местима у Војводини (Рума, Суботица, Бечеј ...) али су концерти ван граница наше земље ипак бројнији. Иза ''Бајонета'' је 5 наступа у Хрватској, концерт у клубу "Music Factory" у Будимпешти, а у априлу 2007. године је бенд успео да реализује и прву европску турнеју поводом изласка деби албума, која је укључивала 8 наступа у 4 различите државе (Мађарска, Чешка , Немачка, Француска). Новосађани су на тим концертима оставили позитиван утисак, како на публику, тако и на промотере концерата, што је за резултат дало да следећа ''The Bayonets'' турнеја буде реализована за мање од годину дана. Четрнаест концерата које је бенд у марту ове године одржао широм Европе (Немачка, Шпанија, Францкуска и Белгија) сигурно представљају врхунац у досадашњем раду. Али то свакако не значи да ће се ''The Bayonets'' зауставити на томе, јер нови позиви за свирке већ пристижу. Више информација о њима можете пронаћи на страници: http://myspace.com/thebayonets

Филмски програм / КИНЕСКИЊА



Извор: http://dksg.rs/event/4477

Уторак 13.1. у 19:00, Велика сала
р: Жан Лик Годар

ул: Ана Вјаземски, Жилијет Берто, Жан Пјер Лео 

Француска, 1967, 96 '

Жан Лик Годар у филму Кинескиња 1967. прокламује идеје Мао Цетунга, критикује потрошачко друштво и капиталистички систем. Своје идеје реализује импровизацијом, брзином, кат-џамп резовима, камером у покрету ... Његова Кинескиња има још увек аутентичност документарног филма. Без организоване фабуле, од сцене до сцене, Годар у овом филму развија причу о студентима који траже своје место у свету и маоистичким методама покушавају да промене корумпирано, неслободно друштво којем не желе да се потчине.

После пројекције филма биће одржан разговор о Жан Лик Годар са једним од највећих филозофа данашњице Аленом Бадјуом.
Програм се организује у сарадњи са Едиција Југославија.