уторак, 26. мај 2015.

Алексе́й Бори́сович Мозгово́й (1975-2015)


ПОЧИВАЈ У МИРУ!

Интервју са командантом формације '' Unit 404 '' Алексејем Марковим: Ми смо део антифашистичког фронта


Оформљена у новембру 2014, комунистичка јединица ''Бригаде Призрак'' на самом почетку бројала је око 18 чланова.Од тада њено бројно стање порасло је на преко 100 добровољаца.Треба нагласити да је ''Unit 404 '' део оружаних снага Народне Републике Лугањска , које су недавно успеле да освоје стратешки важан град Дебаљцево.Новинар Јунге Велт је том приликом успео да дође до Алесеја Маркова и направи са њим интревју.

Многи комунисти се боре у оружаним снагама Лугањске Народне Републике.Ипак већина се одлучила да формира своју самосталну јединицу.Како је дошло до овога?

АМ: Надали смо се да ће после неког времена Комунистичка Партија Руске Федерације (КПРФ), Комунистичка Партија Украјине (КПУ) и остале сличне партије формирати јединицу оваквог типа.Чекали смо све до октобра 2014, и схватили да морамо сами да узмемо ствар у своје руке.Тада су почели да нам приступају и остали људи заинтересовани за идеју формирања самосталне јединице.

Наша формација је део ''Духова '' - Бригаде Призрак - под командом Алексеја Мозговоја.Придружили смо јој се јер представља потпуно независну позицију на фронту.На самом почетку нико нас није схватао озбиљно, јер је добар део добровољаца након приступања, врло брзо напуштао ратиште.Корак по корак, наша репутација је побољшана: формирали смо групу милитаната у којој је забрањен алкохол и у којој влада строга дисциплина.То је нешто што је почело да нас издваја од других, што је довело до тога да нам приступају људи и из других једница.У време активних борби, број наших милитаната је дуплиран, упркос проблемима у снабдевању храном, ратном опремом..итд.Да тога није било, сасвим сигурно би имали још више људи у својим редовима, скоро па цео батаљон.

Ипак, били смо дужни да разјаснимо неке ствари онима који су имали вољу да нам приступе.Најпре, ми не дајемо никакву надокнаду борцима у виду плате (јер нисмо у могућности), нисмо рангирани по војним чиновима, нисмо интегрисани у формалне структуре Лугањске Народне Републике и на крају, не добијамо никакве донације или било какво осигурање од званичних органа.


Снагу јединице одликује оданост наших бораца идеји, а не оданост једној или другој комунистичкој партији.Такође не спроводи се никаква идеолошка контрола.Јасно смо објаснили нашу позицију: боримо се против фашизма и за снагу народа! Према томе свако ко прихвата ове принципе, може да нам се прикључи.Прихватање строгих правила је веома важно: дакле стриктна забрана акохола, војна дисциплина и прикладно понашање.Унутар формације имамо идеолошку едукацију која је довела до тога да се шира публика заинтересује за образовни програм који спроводимо, тако да и припадници других јединица учествују у дебатама.Тачно је да спроводимо политичку пропаганду, али не распирујемо идеолошке сукобе.

Зашто се борите у овом рату?

Одговор на ово би могао бити много лакши него на питање везано за политичку филозофију.Не могу да прихватим чињеницу да се жене и деца убијају - цинично из задовољства.Није битно ко је на другој страни: нацисти, националисти, империјалисти.По нашем мишљењу фашисти су преузели власт у Кијеву.Сваки покушај да се презентује како нема фашизма у Украјини је лоша шала, а такође и покушај да се све ово представи као рат између Русије и Украјине.Мислим чак и да је више Украјинаца на нашој страни.Идеологија је важна ставка овде.Људи различитог идеолошког опредељења се боре на нашој страни, док међу противницима доминира исључиво једна идеолошка компонента оружаних снага фашизма.Остатак њихових јединица чини сиромашно становништво приморано на мобилизацију.




Зашто ''Unit 404 '' није интегрисана у званичне оружане снаге Лугањске Народне Републике? Да ли сарађујете са њима?

Прошлог лета, Кремљин је одлучио да спроведе вертикални систем државне власти у Доњецкој и Луганској Народној Републици.Нешто слично постоји у Русији, али је ово овде много слабије, корумпираније, контролисаније.Политички утицај више зависи од тога колико наоружаних бораца имате у својим редовима, и колики је ваш приступ залихама.Ако немате своје добро организоване трупе и ако нисте снабдевени залихама хране, ви сте нико и ништа, без утицаја, чак и ако сте добро познати људима. Они који су били у стању да се прикључе званичним структурама добили су залихе и муницију.Са друге стране, они који су се отворено успротивили званичним властима нису добили провизију, што укључује и хуманитарну помоћ.Али структуре и не могу да опстану без прекопотребних залиха. Из тога разлога ''Бригада Призрак '' је једина велика независна војна формација.

Није да ми не желимо да подпаднемо под формалну структуру.Чак напротив, ми нашу помоћ нудимо веома често: имамо јединицу са искуством, спремни смо да се интегришемо као пук у официјелним структурама војске, да сарађујемо, извршавамо наређења..Званично нисмо добили никакав одговор , али незванично су нам рекли да тренутно немају потребе да нас искористе у заједничким операцијама.Наша јединица је испрва могла сама да се развија, да би нешто касније почели да се појављују наши борци и у другим формацијама, у мањим групама од по 10-20 људи .

Не можемо само да кажемо ''ви се борите у вашем рату, а ми ћемо у нашем ''. Неопходно је да сарађујемо и пратимо инструкције Лугањске Народне Републике.Трудимо се да поступамо мудро, али и даље не добијамо оружје од Луганске Народне Републике, већ само понекад муницију, док нам хуманитарна помоћ стиже од стране КПРФ-а.

Не плашите се да ''Unit 404 '' може бити виђена као контра-сила?

То је за очекивати..Већ је речено да власти Лугањске Народне Републике желе да искористе напад на Дебаљцево како би уништиле све опозиционе снаге у републици: Козаке Павела Дремова, Бригаду Мозговоја ...

Био сам укључен у планирање неких војних операција у Дебаљцеву, зато мислим да ће глупост и некомпетентност бити добар изговор за све направљене грешке.Нисам сигуран ко је стварно опаснији за нас: Украјинска Армија на непријатељској страни или командири Лугањске Народне Републике иза нас.

''Unit 404 '' се бори из идеолошких разлога, нисмо ми којекакви гласници који носе министарска упуства у акт-ташнама.Наш циљ је да помогнемо украјинском народу да се ослободи од нацистичке војне хунте у Кијеву која је узурпирала власт и урадићермо све што буде потребно како би оствариили свој циљ.Онда ћемо да одемо.

Зар не мислите да би требало да се створи прогресивна политичка снага која ће да се супротстави организацији '' Мир за Лугањск'' Игора Плотницког премијера народне републике?

Организација Игора Плотницког је истог типа као и ''Јединствена Русија'' само много мања.Морате да схватите да они који су победили на изборима у Лугањској Народној Републици су исти они, који имају сву власт сконцетрисану у својим рукама.Чак и ако бисмо освојили 90% гласова, ''Мир за Лугањск '' би био први на изборима, на исти начин као што је Борис Јелцин 1996 победио у Русији са својим (недовољним) бројем процената подршке.Поред тога Комунистичка Партија још није ни регистрована, упркос свим документима које смо поднели.Дакле, немамо ни времена, ни средстава за такве политичке борбе које не можемо добити у овом тренутку.

Идеје народне власти и национализације су веома популарне у Лугањску.Сматрате ли да ће Русија блокирати покушаје социјалистичких промена?

Мислим да идеја народне власти у Новорусији плаши руске званичнике, јер би то био ''веома лош '' пример за руске раднике.Тако да сам убеђен да ће сви покушаји постизања народне власти бити цензурисани у Новорусији.Распрострањена идеја народне власти отежава Русији да контролише ову област.

Чини се да све опозиционе снаге у републици могу бити сузбијене веома брзо уз помоћ простог смањења донација и залиха у храни.Уколико би се то догодило мислите ли да би мишљење народних маса било пресудно?

Постоји ризик да будете ухапшени због пропаганде против државе, чак и ако рефлектујете мишљење широких народних маса.Да будем искрен, став обичних војника који су у владиним јединицама о државним структурама, не разликује се много од става који имају према актуелној гарнитури у Кијеву.У сваком случају јако је тешко описати расположење међу цивилном популацијом.Многи од њих не разумеју шта се дешава.Они само желе да рат престане без обзира на све.Већина цивила се понаша пасивно као и увек, тако да ми на њих не можемо да рачунамо, бар не у овом тренутку.Са друге стране људи који су друштвено-политички активни су већ приступили ''Unit 404-у ''.

Зар нисте забринути да власт само хоће да вас искористи, а да ће онда стари поредак поново бити обновљен са истим оним олигарсима који су владали пре рата?

Постоји могућност за тако нешто.То је највероватнији сценарио који ће се одвијати.Међутим уколико се престане са убиствима, уколико људи не буду спаљивани као што се десило онда у Одеси, и уколико фашистичка пропаганда буде заустављена, онда је наш задатак управо тај да реализујемо минимум нашег програма.unit 404 је део заједничког антифашистичког фронта.Буржоаска демократија старог украјинског режима није била нимало позитивна, али бар није било масовних убистава и бомбардовања.

Наш покрет схвата да ће се главни узрок свих проблема - капитализам - даље наставити..али ми смо практични хуманисти.Знамо да се свет не може променити за нашег живота или живота наше деце.Ми само радимо оно што можемо, сигурни у то да ће наредне генерације наставити борбу и променити исти тај свет на боље.Иначе, моје је чврсто уверење да је смисао живота промена нашег окружења на боље.Ако умреш а ниси нимало допринео овим променама, онда је твој живот заиста бесмислен.Ја не могу да урадим много , али оно што могу ја ћу то спровести.

Да ли се радничка класа показала као независна сила? Да ли је свесна својих класних интереса?

Нажалост није, јер се суштински није ништа променило у односу на предратни период.Комунисти су изгубили много времана.Прошлог лета комунисти су овде представљали веома значајан фактор (били су већина у првом совјету Лугањске Народне Републике) .У то време било је могуће урадити нешто озбиљно, чак и у конгресу, совјету народних представника, или стварањем комунистичких војних јединица.Комунисти су се нажалост борили једни против других, уместо да су заједно учествовали у изградњи државе.И тако нова држава је изграђена без њих, а Плотницк дефинише политички живот.

Шта се тренутно дешава са Интернационалном Бригадом '' Духова'' Мозговоја? Неки људи су морали да оду јер је било проблема са ратним залихама?

Не знам тачно шта се заиста догодило.Четири шпанска борца су се придружила нашој јединици.Могу да кажем за њих да су јако пријатни људи, и да им је веома драго што су приступили комунистима.Нажалост дошли су у сукоб са шпанским законом након што су пристигли у Новорусију.Уколико не ратујете званично или по уговору, онда држава сматра ваше поступке као незаконите.Због тога су морали да оду у Шпанију, али су обећали да ће се вратити.У сваком случају ми очекујемо још неке борце из Шпаније.

Да ли вам требају и цивилни стручњаци?

У сваком случају требају нам доктори.Морамо водити рачуна не само о рањеницима у нашој јединици већ и о онима којима је потребна евакуација из региона Дебаљцево.Требају нам такође грађевинци, електричари, помоћно особље.

Прави рат је тотално другачији од онога што се приказује у филмовима и новинским извештајима. Овде има пуно прљавштине, крви, умора и нема ничега занимљивог.У рату није главни проблем храброст, него стрпљење, уздржаност и способност да се превазиђу све тешкоће.

Када би имали само мало више оружја и муниције, мало више хране..онда би могли да победимо било кога.Нажалост због политичке ситуције не добијамо оружје, већ само храну од наших руских другова, док муницију мењамо за униформе.Реалност на терену је другачија од очекиване, али ми ћемо овде остати до самог краја док не победимо, без обзира на начин како ће се то десити.Уколико будемо зауставили терор над цивилним становништвом, онда ће наша борба добити право значење.

уторак, 19. мај 2015.

ДАН ПОБЕДЕ НАД ФАШИЗМОМ! ИСТОЧНА ЕВРОПА СЛАВИ!


Зенит Санкт Петербург



Динамо Москва



 ЦСКА Москва



Локомотива Москва



Металист Харков



Черноморец Одеса



Бохемианс Праг



Машук Пјатигорск



Слован Либерец