четвртак, 9. јул 2015.

Bootstock (Хрватска) - Интервју


Хрватски  бенд  ''Bootstock'' недавно је објавио свој други демо по реду, који звучи заиста имперсивно.За овај састав се може рећи да свира мешавину Ои! панка уз нешто ска-кор утицаја.У интервјуу који преносимо у целости, одговоре на питања везанa за сцену у Хрватској и будућим плановима бенда, дао нам је певач Габуд.

Можеш ли укратко да нам представиш групу и њене чланове?

Bootstock …Жгела - прва гитара, Белек -  соло гитара, Дак – бас гитара, Ђука – бубњеви и Габуд –вокал.Свирамо од 2001 године и за све то време, име бенда се мењало као и чланови који су одлазили, изузев певача и првог гитаристе који су ту од самог почетка.Већина песама је 7-8 година стара, а тематика је везана за улични живот, дружење, алкохол и добро забаву...и наравно свакодневну борбу преживљавања.

Недавно сте издали демо.Јел то ваш први демо и какве су реакције до сада?

То је наша друга демо верзија.Прва је била баш сјебана, без икакве насловнице и снимљена углавном за нашу екипу.Ово издање је снимљено у јефтином студију, али су реакције веома позитивне, нарочито због тога што сада наступамо много чешће.Време је на нашој страни, па смо планирали много више да се посветимо концертним дешавањима.

На шта се односи име групе? Је ли то пародија на ''Woodstock'' или шта?

Односи се на мноштво чизама које марширају заједно (смех),али такође звучи добро као и пародија на ''Woodstock''  то је тачно.


Ви сте хрватски бенд.Каква је сцена тамо и има ли неких других састава вредних помена?

Сцена расте свакога дана, мада је била много боља пре пар година.Мислим да би требали да имамо више нових бендова са добром поруком. Састав ''Fаkofbolan''  је највише утицао на овдашњу сцену, свирали су овде неко  време и добро протресли целу Хрватску (панк да се удараш у дупе). Или рецимо ''Шанк''  је састав који баш напредује и који има добар потенцијал да успе.

Пре око двадесет  година Југославија се распала што је резултирало крвавим ратом између Србије, Хрватске и Босне и Херцеговине...и даље има проблема у неким покрајинама као што је Косово.Каквог утицаја има све ово на целокупно друштво? Да ли постоји могућност да заједно свирате са неким од бендова из поменутих држава/покрајина?

То је било пре двадесет година и сада је ситуација далеко боља и нормалнија.Скинси и панкери су изнад свих тих срања, али постоје неке ствари које не могу да се забораве наравно.Свирамо са српским бендовима и добро се слажемо.Зачудићете се,али ми чак и излазимо заједно, дружимо се...Не комуницирамо претерано о озбиљним политичким стварима и наравно да онда из тога произилази сарадња и добра забава.Косово је питање Срба и Албанаца и ми се не петљамо око тога изузев што понекад правимо црни хумор на конто неког догађаја,ма  уосталом то је карактеристично за све народе на Балкану када је реч о политици.

Ваш демо звучи јако добро.Да ли су се појавиле неке издавачке куће заинтересоване за ваш рад и имате ли ви неке идеје за будућност?

Најпре хвала! Друго, ми смо вољни да склопимо уговор са неком од локалних издавачких кућа, међутим проблем је у томе што је таквих мало, а морате да имате неку везу, више новца и времена за озбиљнију сарадњу.У будућности планирамо да имамо далеко боље снимке у квалитативном смислу,а у плану су и неке нове песме.То је то за сада.

Да ли имате било какав коментар за крај?

Ако имате намеру да нас позовете на неку свирку, радо ћемо се одазвати.Уживајте у доброј музици, борите се за правду и опустите се уз добро пиво са својим друштвом! Живели!