понедељак, 3. јун 2019.

НИКИТА БЕЉАНКИН ПОЧИВАЈ У МИРУ!



Писмо другарице Никите Бељанкина упућено медијима:

https://m.vk.com/wall-52950741_30130

Не знам како да пишем после овако трагичног догађаја.Речи увек изгледају некако недовољно смислене,чак превише патетичне да би се било шта рекло у оваквој ситуацији.Али због насталих околности,моја савест ми не допушта да ћутим.

Никита Бељанкин (Кадет) јуче је убијен и сада свако себи даје за право да пише о њему,представљајући га као нацисту,борца за белу расу,руску ствар итд...док се у исто време фокус ставља то што је страдао од банде не-руске националности.Просто је невероватно како се медији понашају,играју се ватром не би ли изазвали међуетнички сукоб.Као и увек,истина није само црна или само бела.

Морам да кажем да сам Никиту први пут упознала пре много година у оквиру антифашистичког покрета,у време када смо сви били јако млади и искрено веровали у идеале глобалне једнакости.Излазили смо свако вече,шетали се по граду и певали антифашитичке песме.Међутим безбрижна младост је једном морала да се заврши и као што то обично бива у животу,када одрастете и прихватите одговорности и обавезе,свако из друштва на крају оде на своју страну.Неколико година нисам била у контакту са Никитом,али сам га пре пар месеци срела сасвим случајно и кроз разговор се испоставило да смо дошли до комунистичког погледа на свет на потпуно различите начине.Рекао ми је да се разочарао у национал-бољшевике,којима је припадао током једног дела свог живота,да је доста промишљао о својим политичким ставовима и да је одлучио да се укључи у марксистички покрет.Разговарали смо о плановима везаним за наш заједнички рад,али на жалост због његове смрти они неће бити реализовани.

Не можете да процењујете особу на основу једног изолованог догађаја и судите му на основу тога.Свако од нас се развија,тј. ради на себи годинама, и на крају када се подвуче црта и узме у обзир шта смо све радили током целог нашег живота,једино тада може да се разуме ко смо заправо и колико вредимо.

Да ли је Кадет био антифашиста по убеђењу који никада није бежао чак и када су бомбе падале по њему?Да био је!

Да ли је касније током једног периода свог живота био фасциниран идеологијом национал-бољшевизма?Да и то је истина!

Да ли је то што се није либио да оде на линију фронта у само жариште сукоба,и искуси тако нешто,утицало да постане комуниста?

Да,можда зато што је он кроз своје искуство много искренији од већине оних који се сматрају непогрешивим комунистима и антифашистима од рођења,који никада нису сумњали у исправност својих ставова,који никада нису трагали за истином,нити су одлазили на места на којима се лако може изгубити глава.

За мене ће Кадет увек бити неко ко неће само проћи и окренути главу,када види да руља бије слабијег од себе.Он је увек био такав, и пре осам година у рингу,и јуче у мирном резиденцијалном делу града.

ПС. Уколико будете желели да уплатите новац породици Никите Бељанкина за сахрану,можете то урадити на име:

+ 7 925 507-05-28 (Никитин отац)
4276 3800 8292 5772 (Елена Викторовна,мајка)

Нема коментара:

Постави коментар