четвртак, 25. јун 2020.

Черан:град у коме влада директна демократија





Овај мексички град,протерао је својевремено са свог подручја полицију,политичаре и нарко картеле,те данас има једну од најнижих стопа криминала у земљи.

У граду Черан,савезној држави Мичоакан,већинска аутохтона заједница Пурепеча дигла је побуну 2011 год,створивши наоружане народне милиције како би се борила против илегалне сече шума и нарко картела.Отишли су чак толико далеко да су распустили владу на локалу и полицијски апарат,оптуживши их да сарађују са криминалцима.

Људи из заједнице су набавили оружје,возила и униформе,успоставивши своју сопствену "ronda communitaria" безбедносну службу.Након тога створени су систем директне демократије засноване на традиционалном начину управљања староседелачког становништва и локална скупштина.

Мичоакан је важио за један од најнасилнијих региона у Мексику,међутим локални званичници наводе да се ниједно киднаповање нити изнуда није догодила од када је народ сменио бившу власт и узео ствар у своје руке.
"Черан је поставио себи задатак да створи мир и успео је у томе.Има најмању стопу убистава у целом Мичоакану,можда чак и најмању у целом Мексику ван државе Јукатан", напомиње један од социолига који се бави истраживањем квалитет живота у заједници.

Нема коментара:

Постави коментар