четвртак, 30. септембар 2021.

Зенит - Малме 4:0 | 2021/22


"Над домом се завијорила застава.И на небу се појавио враг.И онда окружише град.." 

.."Мој град је сачувао образ.Пробио је блокаду.И поново нас к себи зове оркестар.."

Стихови песме "Оркестар" ,музичке групе "Сплин" у оквиру кореографије навијача Зенита поводом обележавања 80 година од пробоја блокаде Лењинграда.

петак, 17. септембар 2021.

Aбимаел Гузман лидер организације "Блистави пут" умро је у 86 години


Абимаел Гузман историјски вођа организације "Shining path" (Блистави пут),умро је у суботу у 86.години у Перуу током одслужења доживотне казне затвора у оквиру поморске базе Калао.

Познат још и под надимком "Друг Гонзало",Гузман је умро услед плућне инфекције у Морнаричкој болници где се лечио због погоршања општег здравственог стања.

Бивши професор филозофије,осуђен је на казну доживотног затвора због кривичног дела тероризма и рушења уставног поретка 1992 године.Године 1969 Абимаел Гузман заједно са 11 особа основао је групу "Блистави пут" ('Sendero Luminoso' на шпанском),маоистичку герилу која је покренула свеопшти народни устанак како би срушила перуански систем буржоаске демократије.


Организација "Блистави пут" започела је своју оружану герилску активност почетком 1980 год.Током 1980-их Гузманова група и перуански буржоаски режим водили су крвави рат до истребљења који је оставио за собом на хиљаде жртава,укључујући недужне сељаке и синдикалне активисте.

Рат је приведен крају 1992 године,када су перуанске безбедносне службе коначно ухапсиле Абимаела Гузмана у једном плесном студију у центру Лиме.

Његово заточеништво и услови у самици,изазвали су бројне осуде политичких партија,група и појединаца које се баве заштитом људских права широм света.

Абимаел Гузман је 2004.год прошао кроз још један,дужи судски процес који је окончан 2006 године пресудом за тешко дело тероризма и више убистава,па је поново добио доживотну казну затвора.

уторак, 14. септембар 2021.

Sheffield United vs Birmingham FC





Zulu Warriors на путу за Шефилд.Застава "Orgreave Truth and Justice Campaign" је такође присутна.Ради се о иницијативи којом се тражи правда за рударе,који су учествовали у борби за Оргрив 18.јуна 1984.Тога дана окупљени рудари отворено су се сукобили са хиљадама полицајаца,који су покушали и на крају и успели у намери да пробију блокаду окупиране фабрике кокса.Ово је једна од најупечатљивијих епизода штрајка рудара у Британији (1984-1985) и може се слободно рећи прекретница у историји радничког покрета британске рударске индустрије.Пораз рудара значајно је ослабио синдикате,док је са друге стране представљао велику политичку и идеолошку победу Маргарет Тачер и њене Конзервативне партије.

Шефилд.Bramall Lane 7.08.2021 год.Енглески Чемпионшип,сезона 2021/22.

Шефилд Јунајтед - Бирмингем Сити 0:1.