понедељак, 26. септембар 2022.

VEVERICA I JEŽ | CRTANI FILM


Veverica i jež ( korejski: 다람이와 고슴도치) je severnokorejska animirana serija koju je producirao SEK Studio od 1977 pa sve do 2013 godine.Veverica i jež predstavljaju jedan od najpopularnijih crtanih filmova u ovoj komunističkoj zemlji.Sa emitovanjem se prestalo 2013. godine, kada je severnokorejska državna televizija odlučila da izmeni svoj programski raspored,te je tom prilikom dogovoreno i da se privede kraju snimanje nekoliko animiranih serija.Među inostranim kritičarima se spekulisalo kako su veverice i ježevi zapravo severnokorejci,miševi južnokorejci,lasice japanci,a vukovi amerikanci.Govorilo se čak i o tome kako se radnja poklapa sa metaforičkim tumačenjima geopolitičkog okruženja zemlje.Međutim ova alegorijska interpretacija nije nikada u seriji do kraja otkrivena. Iz studija SEK su uveravali da su sve to samo zlonamerne pretpostavke.Oni su više puta u javnosti izašli sa tim da je ova animacija stvorena kako bi decu naučila ljubavi,prijateljstvu i patriotizmu.

недеља, 11. септембар 2022.

ПОРТУГАЛ: ХИЉАДЕ ЉУДИ НА ФЕСТИВАЛУ "АVANTE" У ОРГАНИЗАЦИЈИ КОМУНИСТИЧКЕ ПАРТИЈЕ


Као много пута до сада и ове године је Комунистичка партија Португала (PCP) организовала "Festo do Avante",фестивал који је постао права атракција са више хиљада посетилаца у 'Quinta da Atalaia' Сеиксалу,који су се окупили са намером да присуствују бројним културним и политичким догађајима.

Oвогодишње свечаности,одржане 2.,3. и 4. септембра, укључивале су симфонијски концерт посвећен 100-годишњици рођења великог португалског писца Хозеа Сарамага.

Последњег дана фестивала организован је такође велики политички скуп на коме је главни говорник био Жеронимо де Соуса,генерални секретар Комунистичке партије Португала.

Осврћући се на тренутна дешавања,лидер Комунистичке партије Португала је рекао да су "ескалација рата у Украјини и спирала санкција које су увеле САД,Европска унија и НАТО - уз саучесништво португалске владе - неодвојиви од шпекулација на тржишту,растућих цена енергената,хране и других основних добара.Он је нагласио да све то утиче на услове живота људи,те да свет улази у још озбиљнију економску и социјалну кризу."


Између осталог Жеронимо де Соуса је додао да "народи желе мир,а не рат.Комунистичка Партија Португала је као што је и одувек била,на страни поштовања права народа да слободно одлучује и да суверено бира свој пут развоја.Мир се може постићи само доношењем праведног решења заједно са борбом против експлоатације и угњетавања."

Генерални секретар је упутио и критике на рачун португалске владе истичући да је "ситуација у којој се се данас налази Португал веома озбиљна и забрињавајућа.Али ништа мање озбиљне и забрињавајуће нису ни оне опције и политике које нам сугеришу да би требало затворити очи и уступити место спекулацијама,експлоатацији и бесрамном манипулисању.То се пре свега односи на то што се народу даје лажна нада и представља се истом том народу како држава поседује огромну економску снагу".

Прича о "Avante" фестивалу, који носи име по званичном листу Комунистичке партије Португала,датира из 1976 године.Фестивал од тада представља велики културни и политички догађај који привлачи девојке и младиће из целог Португала,као и међународне делагације комунистичких партија из свих крајева света.