недеља, 26. јун 2022.

Гери Бушел о предрасудама...


"Хипици који припадају средњој класи мрзе ме ево већ скоро тридесет и три године,јер не разумеју шта је то Oi! и никада га нису ни разумели.Ти идиоти често умеју да кажу: "Сви скинхеди су фашисти,тако да си и ти такође фашиста!" Свих ових година,такозвана левица није ништа друго радила сем што ме је прозивала да сам нациста,док ме је десница називала комунистом.Званичници британске службе MI5 чак су направили досије о мени,јер су сматрали да сам агитатор опасан по заједницу.За њих сам био 'Бушелини' (игра речи од мог имена Гери Бушел па као Мусолини)..Хa,ха,ха! Али ја нисам ништа од свега горе наведеног.Могу једино да кажем да волим своју земљу,да волим свој народ,али да не мрзим друге земље и народе и да нисам никакав расиста.Заиста ме не занимају људи из средње класе који глуматају некакве анархисте.Једном приликом физички су ме напали нацисти,други пут су геј милиције хтеле да ми запале двориште,трећи пут се десило да ми прете исламски екстремисти како ће ме заклати..Али хеј,ја сам и даље овде!"

- Гери Бушел родоначелник Oi! музике

понедељак, 20. јун 2022.

TRADE UNIONS - Aumenta La Rabbia (2005)



Oi/Punk from Livorno

Tracklist:


1.Con Voi

2.Colpiscine Uno Per Educarne Cento

3.Partito Comunista

4.Working Class

5.Livorno Popolare

6.Spezza Le Catene

недеља, 19. јун 2022.

ФУДБАЛСКА УТАКМИЦА У СЛАВУ ПАРТИЗАНА






Удружење "Стара Бежанија" и ове године је организовала манифестацију "Култура сећања Новобеограђана".Тим поводом обележава се и дан фудбалског клуба Бежанија,као и сећање на фудбалере који су свој живот положили за слободу.

У одреде Народноослободилачке војске Југославије,отишло је 17 фудбалера Бежаније од којих је осморо погинуло: Драган Серафимовић-Драги,Милорад Марковић-Буде,Наум Кајалић-Наја,Јошко Ћурман,Живорад Лукић-Жика,Анто Крамер,Сава Биров и Стеван Николић.

Спортски део манифестације увеличан је утакмицом кадета фудбалских клубова Бежаније и Милутинца из Земуна.Ово је била прилика да се оживи сећање на легенду југословенског фудбала,доктора Милутина Ивковића Милутинца, лекара, спортисту, хуманисту и патриоту,који је стрељан као припадник комунистичког покрета.У целу ову причу уклопило се и то што ове године ФК Милутинац слави 75 година постојања.

Наш друг,члан Централног комитета НКПЈ Саша Петровић је 2013.покренуо иницијативу за обнову спомен бисте Милутина Ивковића-Милутинца.Њему је припала част да пред почетак утакмице кадетима оба клуба исприча биографију Милутинца и да клубу који носи његово име честита јубилеј.Утакмица је завршена победом Бежаније 4:0 али резултат није био битан.

Утакмицу је пратио и наш друг извршни секретар НКПЈ Александар Ђенић који игра фудбал за Бежанију,али је једно кратко време провео и у Милутинцу.

Секретаријат НКПЈ,

Секретаријат СКОЈ-а,

Београд,

13.06.2022.

среда, 8. јун 2022.

Зашто је дозвољено певати 'Viva la BR' у сред Италије?!



Мејнстрим медији у Италији су се баш узнемирили због реп састава 'P38-La Gang' који је заталасао јавност ове године.Кренули су оштро,профили на друштвеним мрежама су им погашени,концерти су им под надзором полиције.Шта да кажем,постоје тек две године и бојим се да ће се сви устремити сад на њих,тако да од некакве реп каријере и гомиле пара неће бити ништа,а ја мислим да им зарада и није била циљ.Момци имају срца и свака част на томе! За сада им још на Јутјубу држе спотове и песме од којих би издвојио мени омиљену 'Renault' која се налази испод у оквиру текста,а ту су још и 'Nuove BR',Gulag,Moda Italiana...итд...

Бестидни концерт одржан у Ређо Емилији- пише главни уредник листа 'Quatidiano nacionale' Микеле Брамбиља

Шта би се догодило када би се појавила нека нео-фашистичка музичка група на сцени и на свом концерту извела перформанс обучена у црне кошуље,где би доминирала симболика са келтским крстовима или нпр. кукуљице Кју Клукс Клана? Група која велича масакре над црначким становништвом? Догађаје на 'Piazza Fontani', 'Piazza della Loggia' и 'Italicus'-у? Па догодио би се тотални хаос!Заправо тој музичкој групи не би било ни дозвољено да наступа.Е па исто тако је требало забранити идиотима из бенда 'P38-La Gang' да се попну на стејџ 1.маја у Ређо Емилији,на концерту организованом у клубу ARCI,и певају са маскама потпуно анонимно,славећи терористичку групу "Brigate Rosse" која је убила бившег премијера Италије Алда Мора.И наравно ником ништа..

Идиотима је омогућено да певају са истакнутом петокраком BR и цртежом на коме се налази модел аутомобила 'Renault 4' и леш Алда Мора у пртљажнику.Све то су около пратили натписи и пароле попут оне класичне "Удри једног да едукујеш њих стотину".Заправо једна од њихових најпознатијих нумера се и зове баш  "Renault", на чијем почетку иде бизарна реклама која говори о проширеном задњем делу овог модела аутомобила.И шта сад са тим? Опет ништа, све је у најбољем реду,нико ништа не проговара и можда би све остало на томе да наше новине нису откриле ову прљавштину у јучерашњем штампаном издању.


И има ли нечег лошег?Власник 'ARCI Tunnel Club"-a (где је застава BR такође окачена),извесни Марко Вићини,стао је у одбрану бенда наводећи да је то обична "провокација" и да наступ ове групе може да узнемири једино "фашисте".Он је такође на то додао да су ови момци већ наступали у Риму,Фиренци,Болоњи...и да је како он каже "закрпа на рупи много гора од тога,јер прикрива шта се налази испод,прикрива праву намеру нечијег деловања"...

На црвени тероризам се врло често и даље гледа са много попустљивости,ако не и са симпатијама,јер се полази од претпоставке да су се "Brigate Rosse" у суштини бориле за праведну ствар,за комунизам, где влада начело "од сваког према способностима,свакоме према потребама".Укратко, питка прича за сиромашне,потлачене и експлоатисане.Али овде се политика меша са тероризмом. 'Brigate Rosse' нису живеле у диктатури,живеле су у демократији: свакако несавршеној и на неки начин ограниченој,али ипак демократији.У којој је могло да се гласа,у којој је Комунистичка партија Италије могла да победи на изборима и у којој су,уместо да изађу на изборе, они изабрали да убијају: судије,тужиоце,карабњере,политичаре новинаре..

Неко би можда могао да пошаље ове момке из 'P38-La Gang' да разговарају са породицама жртава терориста 'Brigate Rosse'.. или не,још боље: требало би их послати директно код Франка Бонисолија,бившег бригадира који се искрено покајао.Он би можда могао да им објасни каква је то трагична грешка била и какву тежину носи у себи.Сигуран сам да би га обузео бес на том концерту,а он није фашиста драги Марко Вићини.

понедељак, 6. јун 2022.

АРКАН НИЈЕ ДОЗВОЉАВАО ДА СЕ НА СЕВЕРНОЈ ТРИБИНИ ПЕВАЈУ ЧЕТНИЧКЕ ПЕСМЕ

 


Аркан и Веле на атлетској стази испред северне трибине.

Зоран Тимић Тима (58) легенда Звездиног севера,оснивач "Ultras"-a описао је у аутобиографској књизи "Могу ли и ја са вама да разбијам воз" све што је доживео у свом навијачком стажу дугом више од четири деценије.

Тимић је на више од 500 страна сабрао историју Делија,где посебна поглавља заузимају многе познате личности из јавног живота наше земље.

Посебно занимљиво поглавље је прича о томе како је Жељко Ражнатовић Аркан забранио да се на северу певају четничке песме и скандира против Слободана Милошевића.Било је то после чувене утакмице на Максимиру када је прекинут меч Динамо - Црвена звезда 13.маја 1990. године.Управа је затегла односе са навијачима због скандирања против Слободана Милошевића,а када су навијачи одговорили неком врстом бојкота,појавио се Аркан.

"Било је то финале купа против Хајдука.Стајао сам на средини при дну севера,са Жором и Лукићем.У једном тренутку атлетском стазом иде Аркан с неким типом.До тада сам само слушао приче о њему.Додуше,једном ме је с њим упознао Деки манекен,али то је било све.Пришао ми је и питао: "Тимо,има ли неких проблема,шта ово значи",мислећи на бојкот навијања.Ја сам незаинтересовано одговорио да немам појма и он је отишао.Било је то његово прво појављивање на северу.

На почетку следећег првенства играмо против Војводине у Београду и договоримо се да навијамо против управе и певамо само четничке песме.Тако је и било,а онда долазе Јеча и још један лик и кажу: "Шта је,нисмо ми четници,ми хоћемо да навијамо за свој клуб".У једном тренутку Јеча ми на кварно прилази са леђа и удара ме ногом у главу.Неки су скочили и раставили нас.После неколико минута долази Аркан и пита да ли има проблема.Сви су рекли да нема,а он нон-стоп мене пикира.

Тако то прође,следећа утакмица је гостовање у Зрењанину.Кад смо кренули,прилази ми Аркан и каже: "Тимо,зајеби Шешеља и четничке песме да не би било проблема".

Дан пре утакмице против Радничког спрејом смо по стадиону исписали: "Комунисти,марш из управе".На утакмици иста слика, само што су клинци донели транспарент: "Управа напоље".Стајао је све до почетка другог полувремена,када је дошао Аркан и рекао клинцима да га скину и дају њему.Питао је ко га је поставио,они су, мислећи да сам ја,тако и рекли.Био сам у десетом реду и причао са Зоњом,а Аркан ме зове одоздо и каже нешто у фазону или да навијам нормално или да се губим са стадиона.Зоња није знао ко је он,па је гласно питао ко је тај и шта хоће.Аркан је то чуо и запретио да ће да нам јебе кеву обојици.

Те вечери око три дошли су ми на врата Јеча и још четири момка.Не знам како су сазнали где станујем,тек звонили су,кева је рекла да нисам ту,али није хтела да отвори.Мало су наваљивали и отишли.

Отад почиње притисак на вође.Војвода је од Диме главоње сазнао да Аркан зна све о познатим навијачима (мени,Црвку,Пеци,Шуци,Војводи,Зељи...) више него што наше мајке знају о нама (адресе,телефони,с ким се дружимо,где излазимо...) и да нам се не пише добро.

Неколико дана касније Аркан је преузео тадашњу задругу "Амос",која је продавала навијачке реквизите.Прво је у сарадњи са Тодом узео Шуцу под своје.Аркан им је свима поделио џемпере и јакне.Све оне ствари које смо ми тражили и јурили данима и месецима они добијају преко ноћи.Оправио им је бубњеве,дао разглас,3.000 марака да оду преко и купе бакље и вулкане,добили су авион за гостовање у Глазгову.Добили су просторију на истоку,преграђену на три дела: у једном продавница,у једном радионица и у једном соба.Имају ТВ 80 цм,телефон,кревет.Дежурство 24 сата дневно,а мислим и да их је наоружао.На платном списку су: Црвко,Љубинко,Стане,Зеља,Пеца,Дебели,Дуле,Пеца Панкер,Станиша,Срба,Зоња.Плата 700 марака.

Све одлуке се доносе на састанцима јавно,али углавном је усвајано оно што би он предложио.Аркан није био човек који би трпео другачије мишљење.У почетку је био доста тврд,али је после схватио да истина и није баш онаква какву су му на почетку презентовали.Касније је постао флексибилнији и није се много мешао у рад севера.Мене је неколико пута,преко Љубинка,звао да им се прикључим.Био је коректан и није ме чачкао иако сам отворено причао против њега.Мислим да ме је готивио јер сам био свој и тврдоглав.

Тимић је описао и још једну анегдоту везану за Аркана:

"Занимљива сцена на утакмици против Грасхоперса.Аркан је на северу поред Тоде и са шипке заједно воде навијање.Аркан стоји с мегафоном,а на суседној шипци Астерикс,који је ваљда желео да дође до мегафона.Пошто Аркана није познавао,каже му: "Ајде,главоња,сиђи са шипке и дај тај мегафон."Аркан му је пришао и ухватио га за уво,али није био превише оштар јер је укапирао да овај појма нема ко је он.Касније је Астерикс био уз њега до самог краја",написао је Зоран Тимић Тима у својој аутобиографији.