недеља, 25. октобар 2020.

Teste Matte - SSC Napoli



Не волим нешто претерано трибину 'Curva A' код Наполитанаца,али ајде чисто информативно...

Године 1987 у Напуљу је рођена једна од најтврђих италијанских ултра група - "Teste Matte".У то време напуљска 'Камора' пролазила је кроз реорганизацију и генерацијске промене,те се појављују нови кланови са жељом да промене стари поредак.Једна од таквих банди била је и 'Teste Matte' (Луде главе).Име су јој наденули италијански новинари,данима пишући о групи осионих напуљских клинаца из 'Шпанског кварта' који су објавили рат старој 'Камори'.

Ови момци су у основи присвојили амерички и париски модел акција,с тим што није било вође међу њима.На самом почетку кренули су у обрачун са старим представницима 'Каморе' који су држали под контролом 'Шпански кварт',убијајући их у сред бела дана пред гомилом људи.Тако је на пример страдао и један од лидера 'Ћиро Мариано' клана Салваторе Зизолфи.Деловали су попут керова пуштених с ланца,те су очима јавности постали репрезент неког новог типа 'Каморе'!

Када је реч о фудбалу,транспарент са натписом 'Teste Matte' истакнут је на трибини Curva A Сан Паола са добрим разлогом,будући да већина момака долази из 'Шпанског кварта'.Такође одмах до тог транспарента обично стоји и застава са називом кварта - 'Quartieri Spagnoli'.

Прва акција коју је 'Teste Matte' кренула да ради,било је цртање графита по граду,да би убрзо прешла на нападе гостујућих навијача.Једна од најпознатијих акција 'Teste Matte' су организовани напади на ултрасе Роме 2001. год.У том моменту се десила невиђена сцена у којој се преко 10.000 романиста разбежало по околним улицама Напуља спашавајући живу главу.

Група 'Teste Matte' је веома конспиративна и негира да има било какве везе са организованим криминалом.Године 2017,на тридесетогодишњицу од њеног оснивања,један од виђенијих људи са Curva A,припадник групе 'Teste Matte' Луиђи (Ђиђиони) Галатола је преминуо.Широм Напуља је био познат као неко ко је држао обезбеђење већине ноћних клубова у граду.

Нема коментара:

Постави коментар