уторак, 1. септембар 2009.

Veliki neredi u istočnom Belfastu



Republikanci u akciji odbrane skupa


Ogromna pobuna je izbila večeras u istočnom Belfastu nakon što je miting leve nacionalističke partije Sinn Fein napadnut od strane bande lojalista.

Mirovni skup koji je imao za cilj da obeleži zatvaranje ''Mountpottinger police Barracks'' se završavao,kada su lojalisti okupljeni na ''Albertbridge Road'' – u napali masu učesnika.

Specijalne snage PSNI – ja bile su prisutne,ali nisu uspele preventivno da reaguju na napade.
Tuča je ubrzo eskalirala u velike gradske nerede,a neki izveštači navode da je učestvovalo u njima čak 600 lojalista.Lojalisti su se kasnije povukli do kraja ''Short Strand/Woodstock Road'' –a i započeli napade na kuće katolika koji žive u malim nacionalističkim enklavama.

Potpuno je jasno da su specijalne snage PSNI trenutno prisutne na mestu incidenta i da je ispaljen veliki broj gumenih metaka.Treba naglasiti da je veliki broj ljudi povređen među onima koji su posetili miting,mada kruže još nepotvrđene informacije da se koristila i bojeva municija.

Kraj oko Albertbridge Road-a u Belfastu je zatvoren.Partija Sinn Fein je opisala skup kao priliku da se društvene zajednice ponovo okupe ''nakon duge borbe i duge kampanje'' kako bi obeležili zatvaranje militarizovane kasarne za koju se navodi da je bila ''sramota za celo društvo''.

''Kasarna je služila kao podsećanje na sve ono što je bilo pogrešno u vođenju ovdašnje politike,a predstavljala je i prepreku razvoja civilizovanog društva koje svi mi želimo da vidimo''.

Na skupu je zatraženo i da se obrati pažnja na potrebe ovoga kraja u pogledu povećanja broja domaćinstava i dodeljivanja zemlje u cilju daljeg ekonomskog razvoja lokalnih porodica.

1 коментар:

  1. ocito da sva prica o pomirenju pada u vodu i da monarhisti i lojalisti nece biti mirni dok ne prognaju i poslednjeg irca iz alstera

    sto se naravno nece dogoditi

    jos jedan korak u pravljenju geta od belfasta na sta i sad lici

    ОдговориИзбриши