среда, 1. децембар 2010.

The Bootstroke - Grčka



Veoma je teško napisati recenziju o jednom od najboljih Oi! bendova na Balkanu.Možda je ova ocena za nekoga preterana,jer reći za bend da je u samom vrhu regionalane scene zahteva detaljan analitički prikaz njegovog rada koji treba da potkrepi takvu tvrdnju.U slučaju ''The Bootstroke''-a jedanaestogodišnji istorijat - 1999-2010 - pruža nam neophodan materijal u potvrdi njegove veličine,a naročito u ispisivanju zlatnih stranica Oi! Punk-a na ovim prostorima.
Formirani u Solunu sada već daleke 1999,momci koji su tada činili grupu uspevaju da izdaju demo kasetu i odrade nekoliko svirki.Ubrzo članovi benda se sele u Atinu i postava se poprilično menja s obzirom da im se priključuju skinhedi iz sastava ''Streetboys''.Ono što čitaoce verovatno najviše zanima je kojim se konkretno žanrom bavi ''Тhe Bootstroke''.Zvuk ''The Bootstroke''-a može se opisati kao melodični,ali u isto vreme i oštar punk Oi!,pomešan sa tvrđim rock’n’roll-om i HC-om na koji su uticali britanski bendovi 80-ih.Lirika je uglavnom vezana za fudbal,svakodnevne probleme,socijalna pitanja i borbu radničke klase i to je upravo ono što karakteriše bend blizak levici,mada ''The Bootstroke'' ne smatraju sebe politički angažovanim.Interesantno je da su svi njegovi članovi ujedno i navijači fudbalskog kluba AEK,koji ima reputaciju da okuplja oko sebe socijaliste,komuniste i anarhiste.Radili su svirke za navijačku grupu Marseja ''Commando Ultra 84'' koja je u bratskim odnosima sa AEK-ovim ''Original 21'',a tu je veliki koncert u Exarchia kvartu i mnogo toga što je uticalo da se ovaj fantastični bend nađe na stranicama fanzina.



Ako sam u jednom trenutku i bio u nedoumici da li bi trebalo ovaj sastav proglasiti za antifašistički,onda sigirno izjava jednog od članova (Fotsisa) ''da su nacisti poput duhova na grčkoj Oi! sceni,'' dokazuje posvećenost u odstranjivanju ekstremnih desničara iz ''Skinhead Unity Crew''-a.Ova udružena ekipa S.U.C. ima za cilj da ojača scenu organizujući razne događaje,a tu potpadaju pre svega svirke i žurke po pabovima koje okupljaju brojne atinske bendove.Putovanja širom Grčke (Atina,Patra,Pirgos,Volos,Kastoria,Solun,Kavala,Alexandropouli...itd) treba usput pomenuti,jer ovi momci su jako traženi i u gradovima inostranih država (Marsej,Bolonja,Milano,Firenca,Istočni Eseks,Beč,Ourense)....The Bootstroke je imao čast da podeli binu sa dobro poznatim imenima kao što su : Sham 69,The Oppressed,Peter and Tast Tube Babies,Perkele,Skarface...pridodobivši simpatije brojne armije obožavalaca u svim državama u kojima su nastupali.Što se tiče festivala, ''Oi! The meeting'' u Postdamu (2006) govori sam za sebe,a tu su još i ''Concrete jungle festival'' u Istočnom Eseksu (2007),odnosno ''Rebellion festival'' u Beču (2008).
Za kraj evo i izdanja ''The Bootstroke''-a:
''Eilo Meta Moisikis'' – demo CD iz 2000
''Give Em Bootstroke'' – CD iz 2005
''Football drinks and RnR'' – Anfibio Records 2009
''Pride of Athens'' – Anfibio Records 2010.

The Bootstroke : ''Sve je u fudbalu,pivu,dobrom druženju i Oi! muzici....Nikad ne gubite nadu!''.

Нема коментара:

Постави коментар