четвртак, 17. фебруар 2011.

St.Pauli Skinheads


Prenosimo vam intervju sa navijačima FC St Pauli i njihovom navijačkom podgrupom ''St. Pauli Skinheads'' koji se pojavio u fanzinu ''All Gangs''.Kontaktiravši ih preko myspace-a,urednici su im postavili pregršt pitanja o tome šta za njih znači biti skinhed iz St. Paulija.

AG: Zdravo! Možete li da se predstavite?

St.PS: Zdravo! Zovemo se Mickey i Chizi i članovi smo navijačke pogrupe St.Pauli Skinheads.

AG: Najpre nam recite nešto o St.Pauliju,koji je to deo Hamburga?

St.PS: To je deo dobro poznatog distrikta crvenih fenjera i srce grada Hamburg,koji predstavlja centar sveta.U njemu se nalazi veliki broj pubova,što znači da mnogo turista dolazi ovamo da bi se dobro provelo.Ono što je najvažnije pomenuti je da je to dom našeg voljenog kluba FC St. Pauli!

AG: Kada je vaša podgrupa oformljena? Da li svi živite u ovom distriktu i kada su se prvi skinhedi pojavili u Hamburgu/St.Pauliju?

St.PS:Prvi skinhedi na našem stadionu pojavili su se sredinom 80-ih.Kasnije početkom 90-ih,oformljena prva generacija skinheda iz St.Paulija,dok je sama podgrupa zvanično počela sa radom 1996 godine.Nisu svi u mogućnosti da žive u ovom kraju,jer je zakupnina stanova poprilično visoka.

AG: Šta je potrebno uraditi da bi ste postali jedan od članova St.Pauli Skinheda?

St.PS: Najpre je potrebno da volite St.Pauli ,da se indentifikujete sa ovom subkulturom,morate biti antirasista/antifašista i naravno najvažnije od svega je da budete dobra osoba.

AG: Koliko ljudi imate u okviru podgrupe St.Pauli Skinheads?Koliko devojaka ima u vašoj ekipi?

St.PS: Naša ekipa broji oko 70 ljudi,a od toga nekih 10% su devojke.AG: Glavni rival vašeg kluba je HSV (Hamburger Sport Verein ili jednostavnije rečeno Hamburg).Kakav je vaš odnos sa skinhedima ovog kluba?Da li nam možete reći nešto više o skinhed sceni u samom gradu?

St.PS:Na koncertima nemamo nikakvih problema sa njima.Naša ekipa je velika,pa shodno tome ukoliko oni ne prave nikakav problem,ni mi ne ulazimo u frku već ih jednostavno ignorišemo.Sa druge strane tokom derbija možete svašta da očekujete.Skinhed scena u Hamburgu je dosta velika,ali naša ekipa je najpoznatija i sigurno najbolja!U našem kraju postoji dosta pubova koje skinsi rado posećuju.Najbolji za cirku su : Jolly Roger,Skorbut i Bad Taste.Takođe tu treba izdvojiti i prostor True Rebel Records-a,koji često održava svirke.

AG: Koliko često posećujete koncerte i žurke? Da li sa vama ima nekakve veze Hard & Smart klub?

St.PS: Pokušavamo što češće da posećujemo ovakve događaje.Mi sami između ostalog organizujemo koncerte,a svaki vikend rezervisan je za DJ večeri u nekom od naših pubova.
Ne,Hard & Smart klub nema nikakve veze sa St.Pauli Skinhedima! Taj klub vodi samo jedan od momaka koji je bivši član naše ekipe.Imali smo problema sa njim,tako da sad može slobodno da odjebe!

AG: Koju vrstu muzike vaša ekipa podržava? Jel neko od vas svira u nekom bendu?

St.PS: Postoji dosta bendova gde naši drugovi sviraju.Najpre tu su: Ticking bombs (Švedska),Bull Brigade (Italija),Muerti i Chancers (Češka Republika),Ruckers (Berlin),Produzenten der Froide (Štutgart) i mnogi drugi.Plus ističemo bendove gde naša deca sviraju: Testosteron,Gumbles,Smegama,Big Banders,Marburg Rejects i Oi! Sluts bend sačinjen od cele naše ekipe.

AG: Recite nam nešto o vašem fudbalskom timu St.Pauli Skinheads? Pobeđujete li na turnirima i jeste li osvojili neki trofej?

St.PS: Tačno,imamo jedan mali tim u kome mogu da igraju samo naši članovi.Na fudbalskim turnirima redovno učestvujemo i variramo što se tiče uspeha odnosno neuspeha.Evo na primer pobedili smo na Jack Daniels kupu (zimski turnir za navijačke grupe St.Paulija),Millerntor kupu,Boll Och Biera kupu (turnir timova Nemačke i Skandinavije),Antira turniru ( na kome smo pobedili ''Rude boys''-e navijače Sampdorije).Takođe svake godine igramo utakmicu sa ''Ultra St.Pauli''-jem na samom stadionu,gde je prisutno u proseku 500 fanova koji prave bučnu atmosferu uz obilje pirotehnike.U svakom slučaju možete videti celu našu kolekciju trofeja u jednom od naših pubova.

AG:Da li učestvujete u koreografijama tokom mečeva i gde je vaša pozicija na tribini?

St.PS: Često smo učesnici koreografija,a za njih je zadužena grupa ''Ultra St.Pauli.''
Većina momaka iz naše ekipe tokom utakmice stoji na prvom sektoru tribine odmah do kapije.

AG : U Rusiji često se raspravlja o vašem političkom operedeljenju.Nazivaju vas komunistima,anarhistima,socijalistima? Šta ste vi od svega toga? Šta mislite o RASH i SHARP skinsima?

St.PS: Nismo vođeni nijednim političkim trendom izuzev antifašizma.Svako može sebe da naziva kako god hoće,pod uslovom da je antifašista.Politički stav je lični izbor pojedinca,a sveukupno gledano mi smo samo skinhedi za koje jedino može da se prilepi etiketa antifašiste.

AG: Mnogi skinhedi su ponosni na svoju zemlju.Da li vi sebe smatrate patriotama?

St.PS: Ja bih pre rekao da smo lokal patriote.Svi volimo St.Pauli i ceo naš kraj,a što se tiče vezivanja za Nemačku...pa ne bih nas baš okarakterisao kao Nemačke patriote.

AG:Sigurni smo da imate mnogo prijatelja u Evropi,a navijači sa kojima ste posebno bliski su Bohemians-ovi?

St.PS: Sa navijačima FC Bohemiansa 1905 (Republika Češka) imamo jako bliske odnose,međutim zasnovali smo prijateljstvo i sa FC Celtic-om (Celtic Soccer Crew) ''Rude Boys''-ima (Sampdorija),Herri Norte Talde-om (Atletik Bilbao),Commando Ultra (Olimpik Marsej),Standard Liježom (Ultras Inferno).

AG: Recite nam nešto o vašem fanzinu?

St.PS: Počeli smo da izrađujemo sopstveni fanzin i prvo izdanje je bilo u 300 primeraka,a danas iznosi oko 800 komada.Ispunjen je pričama sa koncerata,fudbalskih utakmica St.Paulija,ima dosta intervjua sa bendovima,recenzija,zanimljivih priča i sl.U ovom trenutku pripremamo se da izdamo jubilarni br. za desetogodišnjicu postojanja.

AG: Astra ili Becks?

St.PS: Naravno Astra! Becks je urin reke Weser.Hamburško pivo Astra je sponzor i simbol St.Paulija,dok je Becks popularan među nemačkim pankerima i skinhedima ali se proizvodi u Bremenu.Podsećamo da je Bremen grad iz koga dolazi FC Werder.Onaj ko navija za St.Pauli jedino može da pije Astru.

AG: Da li znate nešto o Rusiji i njenoj skinhed sceni?

St.PS: Znamo ponešto...eto na primer znamo da postoji ekipa moskovskih Trojan Skinheda i da je stvarno hrabro biti antifašista na ruskoj sceni.

AG: Hvala vam mnogo na intervjuu.Imate li nešto da poručite za kraj?

St.PS: Ostanite ponosni i hrabri! Borite se protiv onih koji pokušavaju da vas sjebu! Zajedno smo jači!

Нема коментара:

Постави коментар