уторак, 3. мај 2011.

NABAT BOLOGNA SKINHEADS

Bend Nabat oformljen je daleke 1979 godine u gradu Bolonja.Tadašnju prvu postavu činili su: Steno vokal (koji je već bio na bas gitari u bendu RAF PUNK),Stiv gitara,Giulio bas i David na bubnjevima.
Iste godine Nabat je imao svoju prvu svirku u anarhističkom centru ''C.Bernieri''.
Tada su podelili binu zajedno sa još nekoliko bolonjskih punk oi grupa poput RAF PUNK,Stalag 17,Bacteria,Anna Falks,Irha,EHX...
Postava koja se ustalila kasnijih godina bila je sačinjena od Steno-a vokal,Abbondantea bas,Ui Ui bubnjevi i Stiva na gitari.U tom sastavu snimili su zajedno sa ''Rip Off '' Oi! bendom iz Bolonje demo kasetu 1981.Nakon što je snimanje završeno Abbondante je napustio ekipu,a na njegovo mesto je došao Riccardo.
U junu 1982 Nabat je izdao svoj prvi nezaboravni singl ''Scenderemo nelle strade'' (Idemo na ulice) sa pet sjajnih Oi! pesama.To je bio ujedno i jedan od prvih nezavisnih punk EP izdanja u Italiji.Za kratko vreme Nabat postaje jedan od najomiljenijih italijanskih skinhed bendova.

Godina 1983 ostaće upamćena po drugom izdatom EP izdanju ''Laida Bologna'' (Ružna Bolonja).Nedugo nakon toga Nabat se angažuju kao protagonisti i promoteri prvog/drugog nacionalnog muzičkog skupa u Monci i Bolonji,festivala koji dobijaju ne tako loše kritike od strane nezavisnih italijanskih novina.

Pomenuti skupovi na kojima su svirali punk i skinhed bendovi imali su za cilj prevazilaženje svih razlika vezanih za oba pokreta '' SKIN E PUNK SARANNO UNITI GLI OBBIETTIVI SONO COMUNI QUESTI FOTTUTI PERBENISTI'' i ujedinjenje scene.
Međutim ono što se desilo na trećem i poslednjem skupu maja 1983 svakako nije bilo za pohvalu.Festival su obeležili brojni incidenti i provokacije fašističkog tipa za koje su najviše bili odgovorni ljudi okupljeni oko ''Rip Off ''-a i deo publike.

Odprilike u to vreme izdavačka kuća ''C.A.S. Records'' izdala je kompilaciju njihovih hitova zajedno sa kompilacijom ''Skin + punk = TNT'' na kojoj se nalaze pesme Nabata,Dioxina,Armma,Rappresaglie..a kasnije i LP "Quelli che urlano ancora" lengendarnih italijanskih bendova kao što su Fun, Klaxon,SS20, Cani...
Ove kompilacije bile su deo projekta čiji je cilj bio da skinhed pokret prikažu u drugačijem svetlu od onog koji je širen u Engleskoj i ostalim delovima Evrope.Naravno Nabat se zbog svega toga suočavao sa mnogim problemima kao što su fašističke i rasističke provokacije.

Najveći uspeh u njihovoj karijeri je svakako diskografsko izdanje LP "Un altro giorno di gloria – Još jedan slavan dan'' (1985) posvećeno Nelsonu Mendeli,Benjaminu Moloiseu i pesniku Sowetu koji je ubijen od strane rasističke vlade Južne Afrike. Martò of „ Judas " (bolonjski bend iz 1960-ih) je takođe učestvovao na jednom njihovom albumu i na njemu se nalazi desetak pesama koje nisu isključivo Oi!.Što se LP-ja tiče on je snimljen sa novim gitaristom Redom (ex Dioxina).




Godine 1987 Nabat je odlučio da obustavi svoj rad mada se popularnost benda širila celim svetom: u to vreme Nabatovi albumi su masovno prodavani čak i u USA!!!

1994 CD "Steno and the Stab - Live alla Morara" je izašao za Twins Records.Ovaj CD sadrži live snimak koncerta održanog u Bolonji Stenoa i ''Stab''-a (pank benda sa dva bivša člana Nabata) a radi se o januaru 1992.Par pesama među kojima su neke od Nabatovih najpoznatijih,dočaravaju živi dodir sa muzikom ovog fantastičnog benda.Grupa je odlučila ponovo da se okupi 1995,nakon što je njihov bivši menadžer Tiziano Ansaldi umro.Stoga je Nabat zajedno sa Klasse Kriminale i sastavom Ghetto 84 organizovao "Tiziano Ansaldi Benefit Tour" kako bi prikupili novac za njegovu majku.Tokom turneje Nabat je svirao u Livellu 57 (Bolonja) i Leoncavallu (Milano) pred 2500 ljudi.

Poslednje izdanje "Nati Per Niente" (Rođen nizašta) snimljeno je krajem 1995,a objavila ga je februara 1996 "Banda Bonnot Records" (nezavisna rimska izdavačka kuća).Album sadrži 12 pesama plus jednu bonus,čime se odslikava vizija onoga što je Nabat predstavljao 90-ih.Sam CD je posvećen Tiziano Ansaldiu i Igbalu Masihu – pakistanskom dečaku koji je ubijen od strane brigadira u tekstilnoj industriji u kojoj je radio kao rob od svoje četvrte godine.Ubistvo se dogodilo zbog toga što se Igbal Masih pobunio protiv eksploatacije dece.Izdanje "Nati Per Niente'' snimljeno je sa novom postavom : Steno (vokal),Riccardo (gitara),Romano (druga gitara),Abbondante (bas) i Toppi (bubnjevi).

Godine 1997 Riccardo Pedrini (Nabatov gitarista) objavljuje knjigu "Skinhead - lo stile della strada" za Castelvecchi Editions,koja prikazuje istoriju skinhed pokreta od samog nastanka pa sve do danas.Naravno dobar deo ovog štiva odnosi se na italijansku scenu : detaljna bibliografija,diskografija,skinhed web stranice,fanzini..itd

U septembru 1998 nemačka izdavačka kuća "Potere record'' objavila je album "Campane a Stormo" napravivši sjajan izbor pesama sa Nabatove prve demo kasete – dve koje su snimljene uživo i nekoliko hitova.

Nabat je oktobra 1998 odlučio definitivno da prestane sa radom,neposredno pred koncert koji je trebao da održi u Vićenci.Ipak na radost mnogih obožavalaca ovog benda,neki noviji snimci sa interneta govore nam suprotno,što znači da su i pored donete odluke o prestanku aktivnog bavljenja muzikom i dalje prisutni na sceni.

Нема коментара:

Постави коментар