среда, 21. март 2012.

Viktor Onopko o Sovjetskom Savezu

Bivši fudbaler Viktor Onopko, vrlo dobro poznat među navijačima širom sveta, jasno je izneo svoj stav ’’kako je komunizam bio mnogo bolji za obrazovanje i sport’’.On je to izjavio u intervjuu objavljenom u listu Elpais, pre utakmice između Real Madrida i CSKA Moskve (kluba koji Onopko trenira a koji je osnovala Crvena Armija).

Kako je raspad Sovjetskog Saveza uticao uticao na ovu divnu igru Onopko kaže sledeće:
’’Škole,fakulteti i cela infrastruktura su bili u jako dobrom stanju.Međutim nakon raspda SSSR-a, svi su počeli da razmišljaju samo o novcu.Danas se stvari polako vraćaju na staro pa se tako prvo razmišlja o fudbalu,dok je biznis tek u drugom planu.Mnogo rada je potrebno sa mlađim kategorijama da bi se stvorili dobri igrači poput Ignjaševiča ili Akinfejeva’’. On dalje naglašava kako postoji veliki kontrast između elitnog sporta i bazičnog sporta.. ’’Pre je postojala jedna jaka država, dok ih danas ima petnaest. Sve je propalo, fudbalske škole nisu kao nekad,treneri nisu toliko stručni...uopšte sovjetski fudbaleri su bili veliki profesionalci. Danas nemate toliko stručnjaka,niti tehnički potkovanih fudbalera koji bi bili uzor deci.Imate samo velike klubove u velikim gradovima,ali to nikako nije dovoljno.’’

Viktor Onopko je bio jedan od najboljih ruskih fudbalera devedesetih.Odigrao je 112 internacionalnih mečeva,proglašen za najboljeg igrača Rusije 1993/94, osvojio je tri šampionske titule sa Spartakom iz Moskve,a takođe su ga smatrali i za jednog od najboljih odbrambenih igrača u evropskom fudbalu.Odigrao je devet sezona u Španiji (sedam za Real Ovijedo i dve za Rajo Valjekano). Povukao se 2005 godine ,a danas je pomoćni trener CSKA Moskve.

Нема коментара:

Постави коментар