понедељак, 28. април 2014.

Историја ултраса Аталанте
Групе: Commandos (распуштена), Brigate Neroazzure Atalanta (распуштена), Wild Kaos (распуштена), Nomadi (распуштена), Forever Atalanta (Трибина Моросини), Dell Atalanta Supporters (Северна Трибина)

Пријатељи: Freak Brothers (Тернана) , Ultras Frakfurt (Ајнтрахт Фракнфурт), L'Aquila Rugby.

Непријатељи: Бреша, Милан, Наполи, Верона, Интер, Јувентус, Ђенова, Фиорентина, Перуђа, Ређина, Торино, Лацио, Рома, Комо.

Прва група организованих навијача Аталанте рођена је средином 60-их година, када је уједно и оформљена нека врста координационог центра тифоза, под именом ''Пријатељи Клуба Аталанта''. Пре тога, навијање у овом облику какво га имамо данас, практично није ни постојало.

Дана 12. децембра 1971, приликом једног од бројних гостовања пријатеља клуба, неколико  другара одлучилo је да креира прву организовану ултра групу црно-плавих под именом  ''Commandos'' која се позиционирала најпре на јужној трибини градског стадиона, да би се нешто касније преселила на северну трибину (Федерико Пизани 1997), данашњем стецишту најватренијих Аталантиних тифоза. Група ''Commandos'' тада још увек аполитична, донела је прегршт иновација што се тиче навијања у Бергаму, громогласно подршку и велики број застава. Иако су у првим годинама оснивања тифози Аталанте базирали свој концепт на ненасиљу, како је време пролазило организација је попримила црте милитантног деловања: одржавани су редовни састанци ван стадиона, играни су турнири у малом фудбалу, договарана су окупљања у граду и кортео до стадиона, дистрибуирани су летци и информатори, организовани су аутобуси за гостовања и сл. План је био радити на менталитету ''ултраса'', односно едукацији, тако да је сав труд ишао у том правцу.


 Неколико година касније, учећи се на искуству ''Commandos''-а, испливале су нове групе на северној трибини. Међу најважнијима истицали су се : Ultras Fossa (не толико пацифистички настројени као Commandos-и), Sbandati i Brigate Neroazzure Atalanta. Ову последњу групу , иако формирану из редова ''Commandosa'', није толико одликовала умереност, тако да су ''Бригадисти'' убрзо почели да испољавају агресивније понашање. Од тог момента па надаље ''Brigate Neroazzure Atalanta'' за кратко време доживљава невиђени успон преузимајући вођство, уједно се сврствајући у једну од најпоштованијих ултра група у целој Италији. Нов начин размишљања обележиле су конфронтације између навијача Аталанте, у чему су се посебно истицали млађи ултраси, што је довело до дубоке поделе унутар трибине и самих организација. На мечевима у Серији А црно-плавих долази и до првих тензија и чарски са другим групама које су гоставале у Бергаму (Ђенова, Торино, Милан..) тако да овај део северне Италије постаје за гостујуће тифозе ''врућ'' терен.
Раних 80-их навијачи из Бергама пролазе кроз фазу великих промена. Наиме тврда линија екстремиста предвођена ''Бригадистима'' (која је у међувремену апсорбовала групу Ultras) постаје водећа на ''Curva Nord'' чија реч мора да се поштује.

Дана 14. октобра 1982. услед новог начина размишљања оличеног у  милитантном ултра менталитету група ''Commandos Atalanta'' се званично распушта. Већ наредне 1983 долази до нових турбуленција унутар ''Brigate Nerroazzure Atalanta'' и поделе на пар фракција. Неке од њих се удружују формирајући засебну екипу која ће обележити наредних година историју италијанске ултра сцене. Та екипа се звала ''Wild Kaos'' ! Разлог одвајања од најзначајније групе у Бергаму неки виде у истом оном који је пратио одвајање ''Бригадиста'' од групе ''Commandos'', међутим чињеница је да су ове две групе биле на различитим политичко-идеолошким становиштима. ''Brigate Neroazzure Atalanta'' су кроз историју традиционално биле блиске левици, док су чланови ''Wild Kaos''-а почели да се учлањују у аутономашку партију ''Lega Nord''. У више наврата долазиле је до судара ове две екипе, а сигурно најгоре сцене су забележене када је Аталанти у купу УЕФА у госте дошао енглески Фулам. Трибина је поприлично ослабила, тако да уопште не чуди што нико није могао да исконтролише инциденте који су избили пре саме саме утакмице, на трибини и ван стадиона по завршетку. Дошло се до компромисног решења, новоформирана група ''Nomadi'' , која је у међувремену преузела организацију трибине, заузима став да би политичке ставове требало оставити код куће , тако да се ситуација смиирује. Без обзира на све проблеме, важно је нагласити да су ''Brigate Neroazzure Atalanta'' и ''Wild Kaos'' скоро 25 година држале под контролом сектор''Curva Nord'', и да су већем делу овог периода биле у фантастичним односима. Како је почео нови миленијум од 2000-е па на даље, све ове групе су расфомиране услед рестриктивних закона, репресије и бројних забрана полиције да се посећују утакмице. Насиље готово да је ишчезло...

Године 2005, једина група која је преостала на ''Curva Nord'' је ''Dell Atalanta Supporters'', формирана од бивших чланова ''Brigate'' и ''WKA'' са намером да уједини и оживи ултрасе црно-плавих под мотом аполитичне трибине града Бергама. Неколико иницијатива навијача из ранијег периода и данас су актуелни: кореографије, плакати, фанзини, а од 2002 године у традицију је прерасло учешће на фестивалу у част богињи Аталанте ''Festa Della Dea'' на коме се може пробати укусна храна и плесати у карневалској атмосфери. Навијачи из Бергама се већ дуже време баве добротворним радом, прикупљају новчана средства за најугроженије, па је тако 15.000 евра приложено породицама страдалим у земљотресу L'Aquila 2009 и око 5000 евра за најсиромашније грађане Бергама на фестивалу ''Festa Della Dea''.

Што се тиче екипе на јужној трибини стадиона под називом ''Forever Аtalanta'', која је многе заинтригирала својом појавом,  она је основана 2006 од стране бивших припадника BNA, WKA и осталих фракција старе гарде, активне биле током 80-их када је цела прича у ствари и почела...

Нема коментара:

Постави коментар