среда, 6. мај 2020.

Стаљин и Ворошилов се враћају у Донбас: Доњецк и Лугањск ће бити преименовани на Дан победе


Овог 9.маја обележава се 75-годишњица Дана победе,датума који означава предају нацистичке Немачке током Другог светског рата 1945.

Власти Доњецке Народне Републике (ДНР) и Лугањске Народне Републике (ЛНР) донеле су одлуку о преименовању својих главних градова у Стаљино и Ворошиловград.Преименовање ће се обавити 9.маја,на годишњицу Дана победе,којим се обележава тријумф савезничких снага над нацистичком Немачком у Другом светском рату.Ова одлука је донета у част Јосифа Стаљина,совјетског ратног лидера и совјетског војног команданта Климента Ворошилова.

Како извештава часопис "Morning Star",власти грузијског сепаратистичког  региона Јужна Осетија,такође су објавиле да ће њихов главни град Цхинвали користити свој пређашњи назив Стаљинир за све јавне догађаје који су предвиђени да буду на програму од 9.маја за Дан победе,па све до комеморативног скупа 22.јуна,који је установљен као Дан великог патриотског рата.

Доњецка Народна Република (ДНР) и Лугањска Народна Република (ЛНР) биле су две области (административни делови) региона Донбас у саставу Украјине.Оне су прогласиле независност протестујући против десничарског пуча тзв. Еуромајдана у Кијеву 2014.

У ово време се такође слави 75-годишњица Дана победе,којим се обележава пораз нациста,чему је претходило потписивање капитулације 8.маја 1945 у касним вечерњим сатима.

Иначе треба додати да је 2.маја обележена шестогодишњица масакра у Одеси.Тада су десничарски демонстранти Еуромајдана убили 46 синдикалиста у том граду.Већина њих је жива изгорела када су наоружани демонстранти запалили синдикални дом,блокирајући успут све излазе из објекта.

Нема коментара:

Постави коментар