уторак, 4. август 2020.

Демистификација појаве 'четништва' на Звездином северу / први део


Црвена звезда и 'четништво' у истој реченици?! Симболи 'равногорског покрета' на северној трибини поред петокраке?!Да, знам да за свакога ко бар мало познаје историју СД Црвена звезда,кад застане и поразмисли,све ово звучи болесно перверзно.Али то је реално стање ствари данашњег севера,девијација у понашању која на сву срећу није узела маха међу навијачком базом нашег најпопуларнијег клуба,кога бодри више од 2,7 милиона људи у Србији.Одговор на питање када и како смо дошли у ту ситуацију,налази се на званичном форуму delije.net : 

"У Србији је од 1982. године излазио часопис "Погледи", за који је ретко ко знао, све до краја 1989. док нису почели да пишу о Четничком покрету. 
1990. године "Погледи" су постали најчитанији часопис у држави са тиражем од 200.000 примерака. 
Може се рећи да га нисмо читали, него да смо "упијали" све то и са великим нестрпљењем ишчекивали следећи број. 

На Бадње вече 1990, у Новој Пазови је створена прва национална странка Српска Народна Обнова. Основали су је Мирко Јовић,дотадашњи председник антикомунистичког удружења "Друштво Сава" и Вук Драшковић. 

Убрзо затим, направљен је и први антикомунистички митинг у Београду после рата. То је било 30ог јануара 1990. године. Говорници су били Вук Драшковић, Шешељ, Мирко Јовић... 
Не сећам се ко нас је обавестио о митингу (јер тога није било у медијима), али знам да је било присутно много људи из екипе са севера, међу неколико хиљада присутних. 
Први пут су се јавно певале четничке песме. Сећам се да су говори били толико запаљиви, да ја нисам могао да спавам ту ноћ. Да кажем да су тадашњу екипу сачињавала већином деца између 15 и 20 година и да су они најстарији долазили максимално до 25. 
За све нас то што чујемо је било ново, невероватно колико је пријало ушима... У једном тренутку маса је кренула ка републичкој скупштини. Помислио сам "то је то", "почиње Берлин, Букурешт"... Док смо ишли кроз улице Београда, мислио сам да ће људи почети да нам се придружују, али су нас сви бело гледали - "ко су сад ови?".... 
На крају смо се опет вратили на Трг Републике и разишли, али више ништа није било исто. Добили смо тог тренутка нове идоле којима смо почели да скандирамо на трибини (јебо нам пас матер наивну и дечију и нашу жељу да се бавимо политиком а нисмо имали појма колико ништа не знамо о животу). 
Колико смешно и нестварно изгледа све гледано из ове перспективе после више од 30 година. Вук Драшковић какве данас ставове заступа а како је говорио то вече, СПО данас у коалицији са СНС, итд...

Ајде још ово да напишем. Од тог митинга у Косовом Пољу априла 1987, многи из екипе су присуствовали протестима и митинзима који су одржавани у Београду. Често су долазили Срби са Косова да нешто траже и да се буне. Многи из екипе су били са њима, али искрен да будем, многи нису били ту из идеала. Често је то било и због авантуризма, јер су се понекад дешавали сукоби са милиционерима, па је постојала жеља да се учествује у томе. Било је и оних који су долазили јер су волели гужву, као када је вашар, па је то прилика за блејање и дружење. Не сећам се више који је то догађај био, јер их је било пуно у то време, али су се видели наши људи начичкани на коњима испред улаза у скупштину и како пале бакљу (која је била реткост у то време). 
На Бадње вече 1990, испред Саборне Цркве се скупило људи као никад пре и после тога. Ту је била и нека наша тадашња млађа екипа са трибине, која је све време навијала и певала вулгарне навичке песме против непријатеља припадника другиг народа, а у једном моменту су упалили и једну или две бакље. Већини присутних верника се све то толико огадило, да су многи отишли пре времена кући. 
Шта да се ради, тако је било и зато не треба правити исте греке, већ максимално укључивати мозак, посебно у ово време, које можда може да буде и судбоносно."

Ето толико о томе.Па ипак,тридесетак година касније група 'Четници Север', која мало тога има заједничког са оним што представља Црвена звезда у идеолошком смислу,нападају у 2019 митинг СПО-а на Равној гори,цепају и пале заставу странке која их је обликовала:


"Неколико младића срушило је данас јарбол и запалило заставу Српског покрета обнове,која се налази поред споменика генералу Дражи Михаиловићу на Равној гори.До инцидента у којем није било повређених,дошло је после скупа у организацији странке Вука Драшковића,поводом 78 година од почетка устанка Равногорског покрета против нацистичке окупације Краљевине Југославије.Полиција Горњег Милановца је због нереда привела тројицу изгредника.

- Не знам ко су момци који су то урадили.На мајицама које су носили писало је "Четници Север",рекао је јуче посланик Александар Чотрић,који је предводио делегацију.Дошло је до препирки са људима који су били на скупу,који организујемо 29.пут али срећом није било већих инцидената."

- Вечерње Новости, 11.05.2019.

Нема коментара:

Постави коментар