петак, 12. март 2010.

Igra je završena fašisti

Za vikend 8-9 maja 2010 na stadionu Armando Pići,fudbalski klub Livorno odigraće svoju poslednju utakmicu u sezoni kao domaćin.Protivnik će im biti S.S. Lazio.
Rimski klub sa imperatorskim orlom na svome grbu,fašističkom strukturom i istim takvim navijačima nije uobičajen protivnik.Ovaj meč ne predstavlja derbi poput onih na regionalnom i lokalnom nivou,prilikom kojih su uzburkane strasti zbog višegodišnje tradicije.Rivalitet je nastao na specifičan način,a kulminirao je poslednjih sezona usled duela dvojice ideoloski obojenih fudbalera.Komunista Kristijano Lukareli je bio i ostao ikona livorneza.Njegov oponent je fašista Paolo Di Kanio.
Iznad svega utakmica se poklopila sa veoma važnim datumom.8. maja 1945 nacistička Nemačka je kapitulirala.Sledećeg dana (u pitaju je 9. maj 1945) u Moskvi,Crvena Armija je proslavila ''Dan Pobede nad fašizmom''.Na spektakularnoj paradi vojni simboli nacional-socijalista su završili u plamenu.Pregršt zastava,uniformi i značaka sa svastikama je uništeno,smrvljeno i spaljeno,označivši kraj nacizmu.Već 25. aprila 1945 italijanski narod se oslobodio okova i na kraju poslao fašiste u pakao.Nakon Italije,pala je i Nemačka što je poslužilo svim partizanima,komunistima,anarhistima,socijalistima,sindikalistima...iznad svih - običnim građanima,da na miru i zajedno proslave svoju pobedu.
25. aprila ove godine obeležiće se 65'to godišnjica oslobođenja Italije od fašizma.U maju ''Dan Pobede'' će biti proslavljen urkos agresivnoj nacionalističkoj klimi,militarizovane i zatvorene Evrope koja na megalomanski način interveniše svuda po svetu.U svakom slučaju 9. maja 2010 neki novi fašisti i ideološki saborci poraženih snaga će doći u Livorno.
To je osnovni razlog zbog koga će meč na stadinu tamno crvenih u tekućoj sezoni protiv ''specijalnih'' protivnika,na dan istorijski važne godišnjice biti značajan događaj.Zato bi trebalo svi da ga proslavimo onako kako dolikuje!
U planu je da se organizuje internacionalna antifašistička konvencija navijača Livorna 8/9 maja 2010.Naravno tog datuma će u prvom planu biti meč protiv SS Lazia.Naš ''Magico A.S. Livorno'' ne samo da bi morao biti podržan jedinstveno,kreativno,glasno i koloritno,već svi zajedno moramo izneti jasan stav protiv ekstremno desnih ideja na samom stadionu i van njega.
Na kraju pozivamo sve navijače Livorna svuda u svetu kao i sve antifašiste da se angažuju oko planirane internacionalne konvencije za vikend 8/9 maja i dođu u naš crveni grad!
FORZA SEMPRE MAGICO LIVORNO!

Brigata amaranto
Brigata Scozzesse Livorno

Нема коментара:

Постави коментар