недеља, 16. децембар 2012.

Red White Djigits – Интервју!


Вођа навијача Спартак Налчика Мурат Мизов у интервју датом за часопис ''Gazeta.ru'' осуђује кавкаске националисте. Говорећи о одлуци московских навијачких група којом се планира бојкот мечева против тимова са Кавказа, Мизов истиче како је посета Налчику апсолутно безбедна за све љубитеље фудбала.

Мурате, можете ли да нам кажете када и како је основана група ''Red White Djigits'' ?

Све је почело 1997 године. Државна телевизија је током 90-их углавном преносила мечеве московског Спартака, тако да сам импресиониран целим тим колоритом и ватреним навијањем које је носило тим Олега Романцева, одлучио да направим нешто слично и на нашој трибини. Пошто у то време, а ради се о периоду борбе клуба за улазак у Прву Дивизију, Налчик није имао своја обележја, многи наши навијачи су носили шалове Спартака из Москве. На самом почетку срж групе је чинило 20-30 људи, али и поред тога могли смо да се похвалимо поприлично великим репертоаром песама. Прва генерација (да кажемо ултраса) добија од стране симпатизера надимак ''Пушкин'', јер захваљујући њему и његовом дару поетске мисли, добили смо инспирацију да у навијачком смислу прерадимо доста тога. Сваког дана било нас је све више и како је клуб ушао у Премијер Лигу, број људи на трибини је порастао на 500.

Како стојите са гостовањима по другим градовима Русије и бодрењем клуба на страни?

Поново смо се активирали у том смислу од како је Спартак ушао у елитно такмичење. Раније док смо играли у Првој Дивизији, гостовања су зависила од јачине противника, па их је било рецимо два по сезони и није било толико занимљиво као данас. Сећам се чак да је 2006 године клуб обезбедио бесплатно путовање у Москву за меч против Динама. То је било наше набројније гостовање у престоници када се ишло са два пуна аутобуса. Међутим што се тиче градова у регији, ту су нам гостовања далеко масовнија : Грозни, Мачкала, Краснодар, Ростов итд..


Шта још можете да нам кажете о односу клуба и навијача?

Старији чланови труде се да спрече инциденте наших навијача. Морамо у корену сасећи могуће непријатне ситуације и то је једноставно тако.
С обзиром да су финансијске прилике клуба јако лоше, одлучили смо да што мање користимо пиротехнику на утакмицама. Резултат је очигледан – клуб плаћа врло мале казне или их не плаћа уопште.  

Ко предстваља симбол клуба за најватреније присталице Налчика?

Ако причамо о играчима онда је то Миодраг Џудовић.Генерално гледано симбол је председник Арсен Каноков захваљујући коме имамо овакав Спартак какав је данас и наравно истакао бих нашег бившег тренера – Јурија Красножана.Овом приликом бих желео да изразим своје мишљење као и мишљење већине навијача Спартак Налчика у вези са контраверзним ''одласком'' Јурија из московске Локомотиве. Не знамо шта се тачно десило,али Красножана познајемо мо врло добро – човек никада не би предао меч.

Колико навијачи Налчика испољавају агресију и да ли провоцирају супарничке навијаче?


Ми из прве екипе смо ту да их зауздамо. Водили смо у више наврата едукативне разговоре са усијаним главама наше групе, који су били раније поприлично вољни да се побију. Данас они троше своју енергију не на злостављање и пребијања, већ улажу 100% себе како би пружили подршку тиму.

А на гостовањима јел било непријатних ствари, инцидената туча и слично?

Има увек тога наравно. Али није толико распрострањено, више бих то окарактерисао као локалне спорадичне сукобе.

Може ли да се каже да је група ''Red White Djigits'' левичарског опредељења?

Није тајна да већина навијача у Русији припада десничарским организацијама.То је једноставно тако. Међутим ми живимо у Кабардино Балкарији, мултинационалној републици, тако да су за нас десне идеје и политика крајње неприхватљиве. Ми иступамо против расизма и национализма, велики број Спартакових ултраса је левичарског опредељења што потврђује и застава Че Геваре на огради, али треба рећи да има и оних који су ту само због фудбала и да су аполитични.


Узгред да вас питам, у каквим сте односима са навијачима Анжија, Аланије и Терека?

У сјајним смо односима. Навијачи ових клубова бодре Спартак на мечевима у Москви. То није ништа чудно, јер сви смо ми браћа и сестре са Кавказа, међу нама увек влада пријатељска атмосфера. Хтео бих да додам да ми желимо да будемо у добрим односима са свим руским навијачким групама. На пример у коректним смо односима са навијачима Зенита, Крила Совјетов и Томшка. Не би имали ништа против ни да се са навијачима Спартака из Москве спријатељимо, али то ће тешко ићи. Било како било, онај део навијача Спартака из Москве који би одржавали добре односе са нама, могли би имати проблем због тога.

Значи са навијачима Спартака из Москве како кажете, не можете никако да нађете заједнички језик?


Тако је, са московским Спартаком имамо најнапетији однос. Има и међу њима коректних људи, али већина нажалост не само да се држи десних погледа, већ велича нацизам. Замислите само заству где се поздравља ''деда'' Хитлер.

Да ли је тачно да сте у једној од туча укрстили песнице и са чувеним вођом навијача Спартака Комбатом?

Да, то се десило 2006 године када је Спартак Налчик ушао у Премијер Лигу.Искрен да будем када је кренула туча нисам ни знао ко је мој опонент. Видео сам само да је он био један од најбучнијих у гостујћем сектору. Ако говоримо о разлозима зашто је избила туча, наиме цео гостујући сектор је почео да пева песму ''Црне очи'' не због љубави према тој песми, већ да би нас провоцирали. Замолили смо их да то не раде, они нису реаговали и онда смо кренули према њима.

Шта можете да нам кажете о томе што су навијачи ЦСКА, Спартака и Локомотиве решили да бојкотују мечеве на којима њихов тим игра против тимова са Кавказа?

Ти људи изгледа стварно желе да у руској лиги не играју кавскаски клубови.
Врше пристисак на фудбалски савез етикетирајући кавкасце на непријатан начин.Иако данас нема никавих инцидената на нашем стадиону, иако је све мирно, особе које пишу саопштења ће се и даље жалити иако нема никаквих разлога за тако нешто. Сетим се често оне ситуације када је било каменовања на нашем стадиону пре пар сезона,али то је далеко иза нас. Ми немамо намеру да се светимо тиме што ћемо качити увредљиве заставе, као што они нама раде.Знате ја увек кажем нашим навијачима да се треба суздржавати и не тући се по сваку цену тј. треба окренути други образ. Јер у супротном ће избити још један скандал који ће негативно утицати на углед кавкаских навијача и све остале праве навијаче.

Дакле ви тврдите да је путовање у град Налчик безбедно?

Апсолутно безбедно. Као што сам већ рекао, радимо на томе да спречимо конфликте. Али уколико неко тражи проблеме, наћи ће их свуда не само на Кавказу.

Последњих година у Кабардино Балкарији је било опасних ситуација.
Забележени су оружани сукоби владиних снага са екстремистима у неким деловима земље.Шта на то кажете?

Искрено за све те инциденте знам само из медија.Ништа слично као што је насилан упад у станове терориста ја нисам видео.Налчик је миран град и нема никаве експлозивне атмосфере о којој медији причају.

Да ли се можда некад десило да се на трибини појаве сумњива лица која агитују међу младима? Познато је да омладина често подпада под утицај слаткоречивих говорника...


То се никада није десило. Имам све под контролом, а ако се нешто слично буде десило, верујте ми сузбиће се одмах.Лидер навијача Спартака Налчик вас уверава да гости неће морати да носе шлем када улазе на стадион.

Колико ''Red White Djigits''-а прати руски национални тим?

Одприлике 10-ак људи. Е сад зашто је то тако, па ето често на утакмицама репрезентације можете да чујете шовинистичка скандирања, затим истицање империјалистичке заставе Царске Русије и сл. И то су за нас наравно јако непријатне ситуације.

Ваш навијачки покрет се бори против расне нетолеранције.Шта имате да кажете о кавскаком национализму који је итекако присутан у Москви?

То је феномен који ми не само што осуђујемо већ и презиремо. На жалост захваљујући људима над којима немамо контролу, московљани су створили негативну слику о свим кавкасцима. Сви ти протести руских националиста у центру Москве који се тренутно дешавају под мотом ''Ко није са нама тај је против нас'' су обично дивљаштво.Очигледно је да млади људи који подржавају овај мото осећају да је власт попустљива и да ће проћи некажњено за све што раде. Мене је јако срамота због њих.

Да ли су децембраски нереди у Москви узнемирили Налчикове навијаче?

Обратио сам се нашим навијачима рекавши им да не би требало да учествују у међунационалном конфликту што је велика већина и испоштовала. Ипак било је и оних који су отишли на московску железничку станицу што ме је изиритирало.

Нема коментара:

Постави коментар