уторак, 25. децембар 2012.

Statuto - Mods Torino

STATUTO

У свакој прилици кад год је то могуће, Црвени Скинхед ће се трудити да вас упозна са култним музичким групама међу фудбалским навијачима. То једноставно могу бити бендови који су везани за одређену субкултуру, односно екипе чији чланови активно узимају учешће у уличном животу ултраса. Овога пута бавићемо се Фудбалским Клубом Торино и бендом ''Statuto'' чији чланови су део трибине ''Curva Maratona'' окупљени око ултра подгрупе ''Mods''.


Statuto је један од најпознатијих 2Tone Ska бендова, који је први почео да снима песме на матерњем италијанском језику. Овај састав оформљен је 1983 године, а име је добио по главном торинском скверу, где су се редовно окупљали Модови. Први демо ''Statuto'' је снимио средином 80-их, да би се нешто касније 1986/87 појавили њихови студијски синглови ''Lo Dio'' и ''Ghetto'' што је имало за последицу организовање концертне турнеје широм Италије.Statuto након тога издаје два албума ''Vacanze'' (1988) и ''Senza Di Lei'' (1990) за издавачку кућу Toast Records. Године 1992 излази њихов чувени албум ''Zighida'' у продукцији EMI, чиме њихова слава достиже врхунац,па тако добијају позив да наступају на музичком фестивалу Сан Ремо. Наредно издање ''Canzonissime'' појављује се 1996. На њему се налазе познате италијанске песме класичне музике, међутим речи и музика су у њима измењени приликом обраде. Албум ''Tempi Moderni'' излази годину дана касније за Epic Sony. Statuto одмах након промоције бива позван да наступа на Куби и то лично од Фидела Кастра на Тргу Револуције пред невероватних 200.000 људи, тако да цео догађај прати кубанска државна телевизија. Године 1998 бенд избацује сингл ''Un posto al sole'' уз видео спот истоветног назива у коме чланови групе играју фудбал против играча Торина,а на моменте се виде и трибине са великом заставом MODS.


Треба рећи и то да је певач Оскар написао књигу ''Il migliore dei mondi'' у којој се налазе истините приче торинских Модова. Популарност коју је ово штиво доживело, приморава чланове бенда да сниме албум од 13 песама заснованих на причама из књиге. Statuto 2003  прославља 20-годишњицу постојања па је том приликом изашла и антологија ''I Campioni Siamo Noi'' за којом следе нових 6 албума – последњи ''E Gia Domenica'' (2010). На крају шта рећи о њима...једна од најистрајних музичких/навијачких група италијанске сцене активних преко 30 година. Мало ли је?

Нема коментара:

Постави коментар