понедељак, 6. јун 2022.

АРКАН НИЈЕ ДОЗВОЉАВАО ДА СЕ НА СЕВЕРНОЈ ТРИБИНИ ПЕВАЈУ ЧЕТНИЧКЕ ПЕСМЕ

 


Аркан и Веле на атлетској стази испред северне трибине.

Зоран Тимић Тима (58) легенда Звездиног севера,оснивач "Ultras"-a описао је у аутобиографској књизи "Могу ли и ја са вама да разбијам воз" све што је доживео у свом навијачком стажу дугом више од четири деценије.

Тимић је на више од 500 страна сабрао историју Делија,где посебна поглавља заузимају многе познате личности из јавног живота наше земље.

Посебно занимљиво поглавље је прича о томе како је Жељко Ражнатовић Аркан забранио да се на северу певају четничке песме и скандира против Слободана Милошевића.Било је то после чувене утакмице на Максимиру када је прекинут меч Динамо - Црвена звезда 13.маја 1990. године.Управа је затегла односе са навијачима због скандирања против Слободана Милошевића,а када су навијачи одговорили неком врстом бојкота,појавио се Аркан.

"Било је то финале купа против Хајдука.Стајао сам на средини при дну севера,са Жором и Лукићем.У једном тренутку атлетском стазом иде Аркан с неким типом.До тада сам само слушао приче о њему.Додуше,једном ме је с њим упознао Деки манекен,али то је било све.Пришао ми је и питао: "Тимо,има ли неких проблема,шта ово значи",мислећи на бојкот навијања.Ја сам незаинтересовано одговорио да немам појма и он је отишао.Било је то његово прво појављивање на северу.

На почетку следећег првенства играмо против Војводине у Београду и договоримо се да навијамо против управе и певамо само четничке песме.Тако је и било,а онда долазе Јеча и још један лик и кажу: "Шта је,нисмо ми четници,ми хоћемо да навијамо за свој клуб".У једном тренутку Јеча ми на кварно прилази са леђа и удара ме ногом у главу.Неки су скочили и раставили нас.После неколико минута долази Аркан и пита да ли има проблема.Сви су рекли да нема,а он нон-стоп мене пикира.

Тако то прође,следећа утакмица је гостовање у Зрењанину.Кад смо кренули,прилази ми Аркан и каже: "Тимо,зајеби Шешеља и четничке песме да не би било проблема".

Дан пре утакмице против Радничког спрејом смо по стадиону исписали: "Комунисти,марш из управе".На утакмици иста слика, само што су клинци донели транспарент: "Управа напоље".Стајао је све до почетка другог полувремена,када је дошао Аркан и рекао клинцима да га скину и дају њему.Питао је ко га је поставио,они су, мислећи да сам ја,тако и рекли.Био сам у десетом реду и причао са Зоњом,а Аркан ме зове одоздо и каже нешто у фазону или да навијам нормално или да се губим са стадиона.Зоња није знао ко је он,па је гласно питао ко је тај и шта хоће.Аркан је то чуо и запретио да ће да нам јебе кеву обојици.

Те вечери око три дошли су ми на врата Јеча и још четири момка.Не знам како су сазнали где станујем,тек звонили су,кева је рекла да нисам ту,али није хтела да отвори.Мало су наваљивали и отишли.

Отад почиње притисак на вође.Војвода је од Диме главоње сазнао да Аркан зна све о познатим навијачима (мени,Црвку,Пеци,Шуци,Војводи,Зељи...) више него што наше мајке знају о нама (адресе,телефони,с ким се дружимо,где излазимо...) и да нам се не пише добро.

Неколико дана касније Аркан је преузео тадашњу задругу "Амос",која је продавала навијачке реквизите.Прво је у сарадњи са Тодом узео Шуцу под своје.Аркан им је свима поделио џемпере и јакне.Све оне ствари које смо ми тражили и јурили данима и месецима они добијају преко ноћи.Оправио им је бубњеве,дао разглас,3.000 марака да оду преко и купе бакље и вулкане,добили су авион за гостовање у Глазгову.Добили су просторију на истоку,преграђену на три дела: у једном продавница,у једном радионица и у једном соба.Имају ТВ 80 цм,телефон,кревет.Дежурство 24 сата дневно,а мислим и да их је наоружао.На платном списку су: Црвко,Љубинко,Стане,Зеља,Пеца,Дебели,Дуле,Пеца Панкер,Станиша,Срба,Зоња.Плата 700 марака.

Све одлуке се доносе на састанцима јавно,али углавном је усвајано оно што би он предложио.Аркан није био човек који би трпео другачије мишљење.У почетку је био доста тврд,али је после схватио да истина и није баш онаква какву су му на почетку презентовали.Касније је постао флексибилнији и није се много мешао у рад севера.Мене је неколико пута,преко Љубинка,звао да им се прикључим.Био је коректан и није ме чачкао иако сам отворено причао против њега.Мислим да ме је готивио јер сам био свој и тврдоглав.

Тимић је описао и још једну анегдоту везану за Аркана:

"Занимљива сцена на утакмици против Грасхоперса.Аркан је на северу поред Тоде и са шипке заједно воде навијање.Аркан стоји с мегафоном,а на суседној шипци Астерикс,који је ваљда желео да дође до мегафона.Пошто Аркана није познавао,каже му: "Ајде,главоња,сиђи са шипке и дај тај мегафон."Аркан му је пришао и ухватио га за уво,али није био превише оштар јер је укапирао да овај појма нема ко је он.Касније је Астерикс био уз њега до самог краја",написао је Зоран Тимић Тима у својој аутобиографији.

Нема коментара:

Постави коментар