недеља, 19. јун 2022.

ФУДБАЛСКА УТАКМИЦА У СЛАВУ ПАРТИЗАНА






Удружење "Стара Бежанија" и ове године је организовала манифестацију "Култура сећања Новобеограђана".Тим поводом обележава се и дан фудбалског клуба Бежанија,као и сећање на фудбалере који су свој живот положили за слободу.

У одреде Народноослободилачке војске Југославије,отишло је 17 фудбалера Бежаније од којих је осморо погинуло: Драган Серафимовић-Драги,Милорад Марковић-Буде,Наум Кајалић-Наја,Јошко Ћурман,Живорад Лукић-Жика,Анто Крамер,Сава Биров и Стеван Николић.

Спортски део манифестације увеличан је утакмицом кадета фудбалских клубова Бежаније и Милутинца из Земуна.Ово је била прилика да се оживи сећање на легенду југословенског фудбала,доктора Милутина Ивковића Милутинца, лекара, спортисту, хуманисту и патриоту,који је стрељан као припадник комунистичког покрета.У целу ову причу уклопило се и то што ове године ФК Милутинац слави 75 година постојања.

Наш друг,члан Централног комитета НКПЈ Саша Петровић је 2013.покренуо иницијативу за обнову спомен бисте Милутина Ивковића-Милутинца.Њему је припала част да пред почетак утакмице кадетима оба клуба исприча биографију Милутинца и да клубу који носи његово име честита јубилеј.Утакмица је завршена победом Бежаније 4:0 али резултат није био битан.

Утакмицу је пратио и наш друг извршни секретар НКПЈ Александар Ђенић који игра фудбал за Бежанију,али је једно кратко време провео и у Милутинцу.

Секретаријат НКПЈ,

Секретаријат СКОЈ-а,

Београд,

13.06.2022.

Нема коментара:

Постави коментар