уторак, 10. март 2009.

RASH UNITED (Crveni i anarho skinhedi)...l deo


Rash United

RASH je zvanično započeo sa radom 1.januara 1993 godine i činili su ga članovi “May day crew”-a,levo krilo skinheda stacioniranih na Njujorškom području i potpomognutih skinhedima iz Otave,Mineapolisa,Čikaga,Sinsinatija,Monterala.Ubrzo posle prvobitnog javljanja pojavila se formacijaska mreža sekcija formiranih u ostalim zemljama (Kolumbija,Italija,Nemačka…).Danas je RASH pokret raširen kroz celu S.Ameriku,J.Ameriku,Evropu i Karibe.Ako ste srodni sa skinhed kulturom,onda verovatno znate da pravi skinhedi nisu rasisti.Postoji dosta web stranica kojima je sažeto objašnjena istorija skinhed pokreta.Ponegde u okviru pokreta,neki zastupaju mišljenje da bi skinhedi trebalo da prestanu da obraćaju pažnju na politiku i događanja u svetu.Danas ljudi tvrde da je to oduvek bio put kojim su skinhedi išli.Ovo naravno nije tačno.Oduvek je bilo skinheda levičara na sceni.Jedna od glavnih ideja sjedinjenih sa skinhedima je pripadništvo radničkoj klasi.Skinhedi levičari veruju u politiku radničke klase,zbog toga što su svesni klasne nejednakosti.Postoji dosta tekstova u vezi sa levim krilom skinhed pokreta u Njujorku,ali ne postoji kvalitetan web sajt na kome bi sve informacije bile sažete i objektivno prezentovane.To sve zahteva ozbiljnu analizu utvrđenih činjenica i događaja bez ikakvih ulepšavanja.
Sta je RASH United?
RASH (Red and Anarchist Skinheads/Crveni i Anarho Skinhedi) United je internacionalna mreža skinheda koji imaju antifašističke poglede i poglede radikalno levih političkih pokreta.
Koji su ciljevi i svrha RASH-a?
Svrha i ciljevi RASH-a mogu varirati od jednog do drugog člana individualno,ali postoji neka svrha i ciljevi koji su nam svima zajednički.Ovde je sastavljena nepotpuna lista :
• Da se razbije mit u medijima i mišljenju javnog mnjenja,kako su svi skinhedi rasisti.
• Da se održi u životu i proširi istinska skinhed subkultura kroz značaj muzike (Oi!,Ska,Reggae,Soul,Harcore,Street Punk...itd),mode,fanzina,flajera,koncerata,dvorana za igru i skupova.
• Da se stvori prostor za ideje levog krila koje bi egzistirale na skinhed sceni.
• Da se bori,fizički i politički,protiv postojanja krajnje desnih ideja na skinhed sceni.
• Da se povrati dobro ime našoj subkulturi od maloumnika i rasista.
• Da se jasno stvori povezanost između mladih,radničke klase,višerasne skinhed subkulture i ideja levičarskog pokreta.
• Da se organizuje za fizičku samoodbranu svih skinheda levičara od napada svih onih koji se deklarišu kao naši neprijatelji.
• Da se aktivno učestvuje u organizovanju snažnog anti-rasističkog pokreta skinheda u okviru radikalno-levog i antifašističkog pokreta.
• Da se osigura naša vizija antifašističke radikalne levice (radničke klase,višerasne,ulične i militantne) koja će nastaviti svoje postojanje.
• Ili da sumiramo sve ovo sa klasičnim Oi! motom,da naši ciljevi najbolje mogu biti opisani kao ''biti veseo i imati šta da kažeš''!
Kao što se naša mreža širi,isto tako se radi i na postizanju svrhe i naših ciljeva
Šta RASH radi da bi postigao ove ciljeve?
Jedna od najvažnijih aktivnosti članova RASH-a je rad na lokalnom nivou,da bi se stvorile ekipe skinheda koji slično razmišljaju.Ekipa je bazični organizacioni oblik mreže.
Mi promovišemo ideju redovnih sastanaka RASH-a na lokalnom nivou,da bi diskutovali o poslu i stanju na sceni.Američko/Kanadska sekcija organizuje dve posete godišnje da bi diskutovala o RASH aktivnostima u našim međudržavnim odnosima.RASH članovi takođe organizuju česta neformalna putovanja po gradovima u specijalnim okolnostima (koncerti,demonstracije...itd) ili samo da bi se družili odnosno sakupljali prilog.
RASH sekcije publikuju sporadično biltene i fanzine sa informacijama koje se odnose na skinhed i političku kulturu,odnosno aktivnosti.Mi takođe izdajemo flajere i pamflete zbog informacija koje se šire i stižu do onih koji simpatišu našu borbu.Interna biltenska diskusija je publikovana s vremena na vreme,kako bi se razvijalo naše rukovođenje,podelile ideje i diskutovalo o tekućim događajima.
Individualci u RASH-u sviraju u skinhead muzičkim bendovima i bave se izdavanjem ploča,odnosno CD-ova.RASH organizuje koncerte,igranke i piknik od svojih novačanih fondova kako bi napravili zabavu.Da bi bili prepoznatljivi svojim imenom i da bi poslali poruku celome svetu,mi proizvodimo i distribuiramo bedževe,prišivke majice,nalepnice i video izdanja.Poslednjih godina često ostvarujemo kontakte preko internet mreže,a tu je i nekoliko RASH web stranica odnosno mejl lista.
RASH članovi takođe sarađuju sa ljudima koji nisu skinhedi,antifašistima i levičarskim političkim grupama odnosno koalicijama po svom izboru,praveći savezništva i šireći naše ideje.Mi smo često prisutni na političkim demonstracijama,protestima,forumima i konferencijama kao grupa.Takođe sarađujemo sa medijima koji simpatišu našu borbu,ne bi li dobili svoj prostor kao vest i kako bi priče o nama,našem aktivizmu i postojanju bile publikovane široj javnosti.

Нема коментара:

Постави коментар