четвртак, 27. новембар 2014.

Бригада ''Призрак'', духови са истока Украјине



Бригада ''Призрак'', што у преводу значи ''Духови'', представља оружану формацију Народне Републике Лугањск.Командант ''Духова'' Алексеј Мозгавој рођен је у Лугањску и сматра се једним од лидера анти-мајдановаца тог региона. Бројно стање ''Призрака'' процењује се на око 600 бораца, чије је упориште у округу фабрике стакла ''Лисицки'' (мај-јул 2014). Од оружја поседују противтенковске ракете ПТУР, ПВО и лако пешадиско наоружање. Уочено је да је упркос надлежности Лугањске Народне Репблике, одеред Мозгавоја повезанији са некадашњим министарством одбране Доњецке Народне Републике Игора Стрелкова, јер је током повлачења из области Лисицки, ''Призрак'' следио команду Стрелкова лично.

Историја



Група Алексеја Мозгова формирана је у Лугањску током априла 2014 као јединица самоодбране,а првобитан назив јој је био ''Народна Милиција Лугањска''.У то време представљала је обичан вод војске. После организационог сукоба са врхом Армије Југоистока Лугањск, одред прави камп у долини Охљовке, Антрацита и на крају Свердловске области (база ''Јесењи'' је сурово бомбардована од стране украјинске војске 27.маја).


21. маја 2014 одред се појавио у округу Лисицки како би чувао одступницу трупама које се боре око града Рубњежје.У то време командант батаљона је био Александа Костин.
22. јула батаљон се повукао из Лисицког ка граду Аљчевск да би наставио борбе на пунктовима Ломоватка и Првомајск.

Као резултат груписања, крајем лета батаљон прераста у бригаду која је названа ''Призрак'' (Дух), тако да је већ почетком септембра њен број износио око 1000 бораца. Поред грађана Лугањска, за бригаду ''Призрак'' се као добровољци боре и борци из Русије, Бугарске, Словачке, и осталих европских држава.


Симболика

Када је реч о обележјима, бригада користи руску тробојку уз ћирилично исписан назив ''Батаљон Духова'', а такође је у почетним фазама борбе користила тробојку Велике Армије Дона (плаво-жуто-црвена).

Командант ''Призрака'' Алексеј Мозговој прослава Велике Октобарске Револуције


''Не чујем вас, требали би да славите зар не?! Немојте да се плашите да испољите своја осећања..Наши непријатељи се не плаше да урлају на нас..зашто би ми онда били тихи кад је прослава?! Сви знају да сам се двоумио око периода 1917, јер иако је то са једне стране била социјалистичка револуција, са друге стране, она је пропраћена деструкцијом...а ја сам увек био за стварање..изградњу! Али данас када видите да су у градовима широм (Западне) Украјине споменици Лењина, сви до једног порушени, ви онда по логици ствари морате да будете на страни социјалиста и комуниста, јер пораст фашизма који ми данас видимо у (Западној) Украјини је неприхватљив за читав цивилизовани свет. Зато сви морамо да се ујединимо као један у борби против фашизма! Не желим да причам много већ да кажем још само једну ствар... бригада ''Духова'' ће увек бити уз народ и изградићемо НОВОРУСИЈУ, НАРОДНУ И СОЦИЈАЛИСТИЧКУ!

Нема коментара:

Постави коментар