петак, 28. новембар 2014.

НАРОДНА МИЛИЦИЈА ДОНБАСА




Народна Милиција Донбаса представља војну формацију која држи под контролом Источну Украјину  у границама самопроглашене републике Новорусије. Састоји се од више неформалних оружано-милитантних група, креираних од стране министарства одбране ДНР и ЛНР. У политичком сукобу, а касније и у оружаној конфронтацији на истоку земље, снаге НОД (Народње Ополчењје Донбаса) воде активну борбу против војске централних власти Украјине, које их описују као сепаратисте уједињене око  терористичке организације. Када је реч о симболима, припадници народне ''Народне Милиције Донбаса'' користе ленте Св. Ђорђа, заставе ДНР и руску тробојку.



Историја

22. фебруара 2014 у Харкову је одржан конгрес посланика и представника власти из југоисточних региона Украјине,Крима и Севастопоља, њих око 3500, на коме се говорило о догађајима из Kијева, који су означени као ''државни удар'', па је у складу са тим одлучено да се под хитно морају предузети мере, које ће обезбедити заштиту уставног поретка у земљи. Такође, донета је препорука становништву да се само организује, обезбеди магацине и складишта, и одржава контакт са органима за спровођење закона из ове области, као и са оружаним формацијама Југо-истока.



1. марта у бројним градовима на југоистоку Украјине (Харков, Доњецк, Маријупољ, Мелитопољ) одржани су састанци, на којима је већином гласова изабран Павел Губарев за гувернера Доњецке области.

2. марта у Доњецку је почело прикупљање потписа за референдум око статуса Донбаса. Окупљени активисти су уједно били и припадници НОД.

Након тога, 6. марта Павел Губарев је ухапшен од стране Украјинске Државне Службе Безбедности, па је стога за политичког лидера Народне Милиције Донбаса именована Екатарина Губарева.

Средином марта, Државна Безбедност Украјине је кренула да хапси и остале лидере НОД.

22. марта Државна Безбедност Украјине ухапсила је у Доњецку  човека из врха НОД Михајла Чумаченка, па је Народна Милиција Донбаса, на пресс конференцији представила Мирослава Руденка, а за заменика именовала Сергеја Циплакова.


 7. априла у Доњецку је одлучено да се оснује Народна Република Доњецк.Након тога, уз подршку локалног становништва, народна милиција је преузела контролу над владиним зградама у Доњецку, Горловки, Красном Лиману,Красноармејску,Дружковки и Крематорску.

Опсада Славјанска

12. априла у Славјанску, присталице ДНР су заузеле владине зграде, седиште  Државне Безбедности Украјине и полиције, уз пратњу припадника Народне Милиције Донбаса који су блокирали неколико путева и започели изградњу барикада. Градоначелница Нела Штепа издала је саопштење да власти и грађани подржавају захтеве Народне Милиције Донбаса за одржавање референдума.Припадници специјалне полиције доњецког региона (ради се о некадашњим покрајинским снагама Беркута) одбили су наређење власти из Кијева да иду у сузбијање нереда у Славјанску, придруживши се НОД-у. Тада је на згради регионалног одењења министарства унутрашњих послова у Доњецку  високо истакнута застава Народне Милиције Донбаса.


 13. априла Министарство Унутрашњих Послова Украјине најавило је свеобухватну ''анти-терористичку'' операцију у Славјанску. У Славјанск је послат део украјинске војске уз подршку оклопних транспортера и два хеликоптера, док је на периферији града избио сукоб ватреним оружјем.

Истога дана активисти НОД, на улазу у Славјанск, зауставили су и блокирали војни камион ''Краз'' Националне Гарде Украјине који је превозио ракете система ''Град''. Рано ујутру 15. априла 2014. Председник Украјине Александар Турчинов најавио је почетак ''антитерористичке операције'' на северу Доњецког региона.

16. априла око 60 украјинских војно-десантних падобранаца, послатих на Крематорск да учествују у операцијама против присталица федерализације, прешло је на страну демонстраната. Они су локалној милицији Славјанска предали шест борбених возила БМД,један 120 милиметарски минобацач 2С9 ''Нона – С''.


17. априла председник Украјине Александар Турчинов најавио је да ће 25. Одељење ваздухопловне бригаде и сви остали припадници украјинских снага који су пребегли на страну ''Народне Милиције Донбаса'' и положили оружје, бити отпуштени и изведени пред лице правде.

24. априла јединице Украјинске Армије уз подршку оклопних возила упале у Славјанск.

26. април је значан из разлога што су све снаге ''Народне Милиције Донбаса'' дошле под команду Игора Стрелкова .

15. маја Народна Милиција Донбаса је поставила ултимтум тражећи од Кијева да у року од 24ч повуче своје снаге и обуставу борбу око барикада доњецког региона.Ултиматум није испуњен.

24. маја Доњецка и Лугањска народна република ујединиле су се у Новорусију.

Нема коментара:

Постави коментар