уторак, 20. јул 2021.

Рафаела Кара: "Увек гласам за комунисте"



У року од само неколико месеци Италија је изгубила две значајне уметнице,две сјајне певачице,две социјално и политички свесне жене.

Икона апенинског полуострва Милва "La Rossa" умрла је 23.априла 2021,док је Рафаела Кара,талентована певачица,плесачица,глумица и ТВ водитељка преминула 5.јула у 78.години.

Рафаела Мариа Роберта Пелони,како јој је било пуно име,остаће упамћена као енергична,неодољива и генијална личност,која је успела да постане једна од најомиљенијих италијанских уметница у другој половини 20.века.

Али Рафаела Кара није била само још једна у низу уметница у поп култури.Она је била напредна жена,бранитељка женских права,неко ко је отворено давао подршку радничкој класи...У интервјуу за шпански магазин "Interviu" 1977.године изјавила је следеће: "Ја увек гласам за комунисте", додајући да "бити комуниста подразумева начин живота и носи са собом велику одговорност".

Неколико деценија касније у једном другом интервјуу је рекла: "У сукобу између радника и послодаваца,увек ћу бити на страни радника".

Средином 1980-их,док је Чиле био под бруталном диктатуром Аугуста Пиночеа,Рафаела Кара је изразила своју солидарност са борбом чилеанског народа.Позвала је чилеански музички састав "Inti Illimani",чији су чланови били у емиграцији у Италији,да певају у њеној популарној емисији на телевизији RAI.

"Умрла је Рафаела Кара.Легенда савременог шоу програма.Желим да је се сетим по лику Бианке,лика из Моничелијевог ремек-дела Компањони.Нека ти је лака земља",прокоментарисао је на друштвеним мрежама Марко Рицо,генерални секретар Комунистичке партије.

Нема коментара:

Постави коментар